CRIDA A LA CONSCIENCIACIÓ

Illa descarta un altre confinament total com el de la primavera

Afirma que «això no s'arregla en 15 dies» I avisa que venen mesos en què hi haurà «actuacions quirúrgiques» de curta durada

El ministre de Sanitat remarca que «aquest no serà un Nadal normal» i confia a disposar de la vacuna al més aviat possible

15/10/2020 El ministro de Sanidad, Salvador Illa, durante en una sesión plenaria en el Congreso de los Diputados, en Madrid, (España), a 15 de octubre de 2020. Esta sesión se centrará, entre otras cuestiones, en explicar el estado de alarma decretado en Madrid por la crisis sanitaria del Covid-19. / POOL. Bernardo Díaz/El Mundo (Europa Press)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat avui un altre confinament total com el que Espanya va viure a la primavera passada. No obstant, ha fet una crida a la conscienciació col·lectiva de cara als pròxims mesos: «Això no s’arregla en 15 dies, ni a Catalunya, ni a Espanya ni a Europa», ha remarcat el ministre, que ha avançat que venen uns mesos complicats, en què caldrà aplicar «mesures quirúrgiques» durant períodes curts de temps. Amb la vista posada ja al desembre, ha advertit que «aquest no serà un Nadal normal» i ha expressat la seva confiança a disposar d’una vacuna al més aviat possible. Potser serà «un regal de Nadal», ha dit.

Illa ha fet totes aquestes consideracions aquest divendres en una entrevista a RAC-1, en què ha mostrat el seu recolzament a les mesures restrictives acordades pel Govern a Catalunya. «Catalunya ha fet una valoració de la situació, tant la consellera de Salut com tècnicament. Com sempre, recolzo aquest tipus de mesures. Hem de confiar en els responsables de Sanitat», ha dit el ministre, que s’ha mostrat partidari de les actuacions preventives.

Preguntat sobre la possibilitat d’un altre confinament total, Illa l’ha descartat. «Descarto un confinament domiciliari a data d’avui. No és necessari arribar a aquest punt. Ja hem resolt brots importants», ha dit.

Ha remarcat que aquesta segona onada no és com la primera, però ha advertit que venen setmanes i mesos complicats, en què s’hauran de prendre mesures a tot Espanya: «En les pròximes setmanes i mesos caldrà prendre mesures quirúrgiques perquè necessitem tenir marge d’actuació i de reacció. Ens ve un període llarg de temps fins que no tinguem una vacuna o un tractament eficaç. I llavors, necessitarem uns mesos per subministrar-la». En aquest sentit el ministre ha demanat a la població un exercici de conscienciació i de corresponsabilitat. «Això no se soluciona en 15 dies, ni a Catalunya, ni a Espanya, ni a Europa. La situació és preocupant i hem de prendre precaucions i prendre’ns-ho seriosament», ha reblat.

La vacuna, «regal de Nadal»

Respecte a les celebracions nadalenques, Illa ja ha avançat que aquest «no serà un Nadal normal», tot i que s’haurà de veure com se celebra. «No vol dir que no puguem disfrutar-lo. Es tracta d’arribar a aquestes dates en les millors condicions possibles. Per això és important que fins aleshores prenguem mesures», ha insistit.

Ha expressat la seva confiança que la vacuna arribarà aviat. «No està descartat que la vacuna sigui un regal de Nadal», ha dit el ministre, que ha explicat que un dels contractes firmats pel Govern contempla uns tres milions de dosis per a Espanya. «Cal esperar al novembre per tenir les primeres impressions. Si supera les anàlisis clíniques, la podríem tenir aviat», ha dit. «Si arriba la vacuna, la situació serà molt diferent de la que tenim ara». I ha assegurat: «Si no és al desembre, serà a principis d’any, perquè hi ha un esforç internacional molt potent».