ESPÈCIES INVASORES

Localitzen exemplars de xinxa pudent marró a Sitges

Són inofensius per a persones i animals però provoquen danys en cultius, horts, arbres i plantes

Quan se sent amenaçat desprèn una forta i desagradable olor com a mecanisme de defensa

captura-de-pantalla-2018-06-11-a-las-124643

L’Ajuntament de Sitges (Barcelona) ha informat de la localització al municipi d’exemplars de xinxa pudent marró (Halyomorpha Halys), una espècie invasora procedent de l’Àsia que és inofensiva per a persones i animals però que provoca danys en cultius, horts, arbres i plantes.

«No tenim constància que l’insecte ja hagi causat danys en cultius o l’arbratge dins del terme municipal, però malgrat tot cal estar alerta per impedir-ne la propagació i que es converteixi en una plaga», ha assenyalat aquest dimecres el regidor de Serveis Urbans de Sitges, Jaume Monasterio, que ha explicat que l’ajuntament portarà a terme la pròxima matinada un primer tractament fitosanitari.

Aquest animal, que es distingeix d’altres de similars autòctons per tenir unes bandes blanques a les antenes, es va detectar per primera vegada a Europa el 2007 i a Catalunya va aparèixer el 2016 a Girona i més tard a Barcelona.

No produeix picada ni transmet malalties, però resulta molt molest i comporta certa alarma, perquè té la particularitat d’hibernar dins de les construccions i als vehicles i pot trobar-se en grans quantitats i causar molèsties als veïns.

A més, quan se sent amenaçat desprèn una forta i desagradable olor com a mecanisme de defensa.

Davant la troballa d’aquest insecte, el Departament d’Agricultura i Pesca de la Generalitat recomana atrapar-los amb aspiradors i deixar-los en un pot amb aigua i sabó, no utilitzar tractaments insecticides, perquè no són efectius, i no alliberar-los a l’exterior. 

Temes:

Sitges Catalunya