Estudi final

Johnson & Johnson comença a provar la seva vacuna d'injecció única contra la Covid en 60.000 voluntaris

La companyia espera els resultats de l'assaig de fase 3 per a finals d'any o principis del pròxim

01/04/2020 Un trabajador de un laboratorio trabaja para hallar una vacuna contra el coronavirus / Peter Steffen/dpa (Europa Press)

Johnson & Johnson va iniciar dimecres una prova final amb 60.000 persones d’una vacuna contra la Covid-19 d’una sola injecció que potencialment simplificaria la distribució de milions de dosis en comparació amb els principals rivals que utilitzen dues dosis.

La companyia espera els resultats de l’assaig de fase 3 per a finals d’any o principis del pròxim, va dir el doctor Paul Stoffels, director científic de J&J, en una conferència de premsa conjunta amb funcionaris dels Instituts Nacionals de Salut i l’administració Trump.

Vacunes rivals

Les vacunes rivals de Moderna Inc, Pfizer Inc i AstraZeneca requereixen dues injeccions separades per diverses setmanes, cosa que les fa molt més difícils d’administrar.

«Els beneficis d’una vacuna d’injecció única són potencialment profunds en termes de campanyes d’immunització massiva i control de la pandèmia global», va dir en una entrevista telefònica el doctor Dan Barouch, investigador de vacunes de Harvard que va ajudar a dissenyar la vacuna Covid-19 de J&J.

Stoffels ha explicat que ha començat l’assaig de fase 3 després de veure resultats positius en fases preliminars als Estats Units i Bèlgica. La companyia planeja publicar aquests resultats de manera imminent.

La companyia planeja fabricar fins a mil milions de dosis el 2021, i més després d’això, va dir Stoffels.

L’objectiu de l’assaig és provar si la vacuna pot prevenir el coronavirus de moderat a greu després d’una sola dosi, però també analitzarà si la vacuna pot prevenir una malaltia greu que requereixi intervenció mèdica i si pot prevenir els casos més lleus de la malaltia.