Un estudi realitzat per la Unitat del Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) en 20 locals de Barcelona on es fuma amb pipes d’aigua, conegudes com catximbes o xixes, ha demostrat la presència d’altes concentracions de nicotina i partícules fines en l’ambient. Aquest és el primer treball d’aquestes característiques realitzat a Espanya i a Europa, i l’ha publicat la revista científica ‘Environmental Research’.
El centre ha alertat que l’ús de pipes d’aigua «s’està popularitzant donada la falsa creença que són productes innocus, sense tabac», i ha assenyalat que el seu consum i l’exposició passiva al fum augmenten el risc de patir càncer de pulmó, malalties respiratòries i cardiovasculars a causa dels tòxics derivats del tabac i les partícules fines que emeten.
Valors alts
Malgrat la prohibició de fumar a l’interior dels locals, els investigadors han constatat que en 19 dels 20 establiments analitzats hi havia elevades concentracions de nicotina.
En concret, pel que fa a la nicotina, el treball ha detectat un nivell mitjà d’1,15 microg/m3 de mitjana, amb valors de fins a 8,16 microg/m3, mentre que en el cas de les partícules fines s’ha registrat una mitjana de 230,5 microg/m3 i un valor màxim d’1.758,1 microg/m3. Aquests valors estan molt per sobre dels nivells mitjans en punts de control a la via pública: 0,03 microg/m3 de nicotina i 10 microg/m3 de partícules fines.
Necessitat de «regular»
«Aquestes dades demostren que cal regular amb més detall l’ús de les pipes d’aigua, amb tabac o sense, atesa la gran concentració de partícules fines que produeixen i que és un risc per a la salut», ha advertit la primera signant de l’estudi i investigadora de l’ICO-IDIBELL, Ariadna Feliu.
Així mateix, la coautora de l’article i investigadora de l’ICO-IDIBELL Marcela Fu, ha recordat que les pipes d’aigua «són una porta d’entrada a l’addicció a la nicotina entre els joves i adolescents, que porta al consum d’altres formes de tabac».
Risc d’infecció de coronavirus
En relació amb el context actual de la pandèmia, el director d’Epidemiologia i Prevenció de l’ICO i responsable de l’estudi, Esteve Fernández, ha remarcat que l’ús compartit de les pipes d’aigua entre diverses persones i el fum exhalat augmenten el risc d’infecció per coronavirus. Per això, per exemple, s’han prohibit en locals d’hostaleria de Melilla.