Pas enrere a la capital catalana

Salvador Illa: «A Barcelona hi ha transmissió comunitària, però no és una segona onada»

El ministre de Sanitat demana a la ciutadania que segueixi la recomanació del Govern

zentauroepp53781791 05 06 2020 el ministro de sanidad salvador illa comparece 200617091354 / Pool

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que a Barcelona i la seva àrea metropolitana ja hi ha transmissió comunitària, si bé la situació no es pot qualificar de nova onada del coronavirus.  A Barcelona hi ha transmissió comunitària, és així, ho hem de dir», ha afirmat el titular de Sanitat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Illa, que ha assegurat que la coordinació i diàleg amb el Govern és «fluida», ha demanat a la ciutadania de la capital catalana que segueixi la recomanació de l’Executiu autonòmic de no sortir de casa tret de per a l’imprescindible. 

Aquest divendres el Govern ha demanat als ciutadans de Barcelona i de 12 municipis de la seva àrea metropolitana (Viladecans , l’Hospitalet, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Esplugues, Sant Just Desvern, Montcada, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona) que només surtin de casa per motius imprescindibles, com anar a treballar o comprar aliments.

El ministre ha evitat pronunciar-se sobre el nombre de rastrejadors a Catalunya i si són insuficients, però ha afirmat que la transmissió comunitària implica precisament la dificultat de traçar contactes i relacionar-los amb focus petits concrets i obliga a prendre mesures de distanciament social.

El ministre ha assenyalat que en aquest moment no està sobre la taula decretar l’«estat d’alarma» i ha dit «esperar» que si es compleixen les mesures restrictives als llocs on hi ha rebrots la situació es pugui controlar.

Aplaudiment a la ciutadania

Illa ha lloat el seguiment de la ciutadania des que es va decretar l’estat d’alarma al març i ha defensat que, tot i que n’hi hagi algunes persones «incíviques», la majoria de la ciutadania segueix les mesures i això és una cosa que l’ha «impactat positivament».

A la pregunta sobre si cal demanar als turistes a Barcelona que es quedin als seus hotels, Illa ha dit que «les mesures recomanades són per a tothom, no hi pot haver excepcions».

El ministre ha defensat que el Govern recomani una part de les mesures –com no sortir– però n’obligui a altres, com el tancament d’alguns locals o les restriccions d’aforament.

Sobre si no és incoherent que bars i restaurants segueixin oberts al 50 % però es demani a la gent no sortir de casa, Illa ha dit que si es prenen mesures de seguretat no hi ha problema en anar a aquests establiments i seguint les recomanacions.