prevenció davant del patogen

Mascaretes i distància: la millor recepta per frenar una segona onada de Covid-19

ISGlobal defensa que el desconfinament ha de ser gradual i que el comportament individual és un factor clau per evitar rebrots

Amb aquestes simples mesures, junt amb la higiene de mans, «podria eliminar-se la necessitat de futurs confinaments» si reapareix el virus

evolucion-covid

Una segona onada de Covid-19 podria evitar-se si es mantenen les distàncies de seguretat i l’ús de mascaretes, segons un model desenvolupat per ISGlobal, que mostra que el desconfinament ha de ser gradual i que el comportament individual és un factor clau. 

De fet, segons aquest model de l’ISGlobal, mantenir la distància entre persones i altres intervencions com l’ús de mascaretes i la higiene de mans «podria eliminar la necessitat de futurs confinaments». 

Aquestes consideracions han sigut publicades a Nature Human Behavoir, on s’ha afegit que en països en els quals encara no s’ha arribat al pic de casos actius, els confinaments s’han de mantenir almenys 60 dies i el desconfinament ha de ser gradual, per disminuir el risc de segones onades del coronavirus. 

El cap del programa de Clima i Salut de l’ISGlobal, Xavier Rodó, ha considerat que «el problema és que avaluar el risc (de com i quan alleugerir les restriccions del confinament) és difícil, atesa la falta d’informació fiable sobre el nombre real de persones infectades o el grau d’immunitat desenvolupat entre la població». 

En aquest estudi, l’equip de Rodó presenta projeccions basades en un model que divideix la població en set grups: susceptibles, en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts. 

També permet simular tant el grau de confinament de la població com les diferents estratègies posteriors al confinament. 

«El nostre model considera el retorn de les persones confinades a la població susceptible per estimar l’efecte del desconfinament, i inclou els comportaments de les persones i la percepció de risc com factors moduladors», ha explicat Rodó. 

Aquest model pot ser útil per a països en els quals encara no s’ha arribat al pic de casos, com els de l’hemisferi sud, i permetria avaluar les polítiques de control i minimitzar el nombre de casos i morts causats pel virus, ha considerat Leonardo López, coautor de l’estudi i també investigador de l’ISGlobal. 

Els resultats de l’estudi mostren que la durada del primer confinament afectarà el moment i la magnitud de les onades posteriors i que les estratègies de desconfinament gradual «sempre resulten en un menor nombre d’infeccions i morts, en comparació amb processos de desconfinament molt ràpids», han precisat els autors. 

A Espanya, on el desconfinament va ser ràpid per a la meitat de la població i gradual per a la resta, el comportament individual serà clau per reduir o evitar una segona onada de la Covid-19, han assegurat. 

«Si aconseguim fer reduir la taxa de transmissió un 30% mitjançant l’ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la pròxima onada. Reduir la taxa de transmissió en un 50% podria evitar-la completament», ha afirmat Rodó. 

Els resultats mostren que fins i tot en països que no tenen els recursos per testar i rastrejar tots els casos i contactes, l’apoderament social mitjançant l’ús de mascaretes, la higiene de mans i el distanciament social «és clau per parar la transmissió viral». 

Les simulacions també mostren que la pèrdua d’immunitat al virus tindrà efectes significatius en el temps transcorregut entre onades epidèmiques: si la immunitat té una llarga durada (un any en lloc d’uns quants mesos), el temps entre les onades epidèmiques es duplicarà. 

El model pren en consideració confinaments totals i utilitza les dades disponibles fins al 25 de maig, però no té en compte un possible efecte de les temperatures en la transmissió viral.