final de l'estat d'alarma

Tímida arribada de turistes a Catalunya per terra, mar i aire

El Prat ja ha rebut 40 vols, un ferri procedent d'Itàlia ha arribat a BCN i s'ha reobert la frontera de la Jonquera

Tant al port com a l'aeroport, els viatgers se sotmetran a un triple control i els que no el superin seran derivats als serveis mèdics

zentauroepp53834836 pla general d una passatgera esperant davant la zona d arrib200621105953 / Albert Cadanet

Els primers turistes estrangers, pocs, han començat a arribar aquest diumenge a Catalunya, una vegada finalitzat l’estat d’alarma, per terra, a través de la frontera de la Jonquera; per mar, amb un ferri arribat d’Itàlia; i per aire, amb alguns dels 40 vols que han aterrat al Prat. Tant al port com a l’aeroport, els turistes han hagut de passar controls de temperatura i omplir formularis per estar localitzables, mentre que per la frontera de la Jonquera els turistes estrangers que han arribat amb cotxes i algunes autocaravanes han doblat en nombre els vehicles que han sortit d’Espanya per aquest punt.

Per la seva banda, els aeroports espanyols han començat a rebre els primers visitants de la Unió Europea i de l’espai Schengen, quan Espanya ha obert les fronteres després de tres mesos d’estat d’alarma motivats per la pandèmia del coronavirus. Al llarg del dia, la xarxa d’aeroports d’AENA rebrà uns cent vols, tal com va anunciar ahir el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

No obstant, en total es faran unes 650 operacions (sortides i arribades). Fonts d’AENA han explicat a Efe que, d’aquestes, unes 325 seran arribades. A més d’aquests 100 vols, 225 més seran domèstics, ja que aquest diumenge també s’ha posat fi a les restriccions de mobilitat a Espanya.

Sense incidències

A Barcelona, l’aeroport del Prat Josep Tarradellas ha rebut aquest matí, sense incidències, els seus primers vols procedents de l’estranger. Al llarg del dia hi haurà unes 80 operacions, de les quals 41 correspondran a l’arribada de vols nacionals i internacionals. L’aeroport només ha obert la terminal T1 per a tots els vols i companyies. Només hi pot accedir el passatger i un acompanyant en cas que el viatger necessiti assistència. Tots els passatgers han de portar mascareta i acostar-se individualment a buscar el seu equipatge.

Els avions de l’espai Schengen (integrat per 26 països europeus) que arribaran a Barcelona al llarg del dia procediran de les ciutats de Berlín, Düsseldorf, Dublín, Varsòvia, París, Amsterdam, Londres, Zuric, Minsk, Roma, Abu Dhabi, Munic, Frankfurt, Colònia, Eindhoven, Brussel·les, Edimburg i Vílnius. La majoria d’aquests vols estan operats per Ryanair, Vueling, Iberia, Lufthansa i KLM, entre altres, segons dades d’Aena. També hi haurà vols de sortida cap aquestes ciutats, així com arribades i destinacions a Menorca, Jerez de la Frontera, Sevilla, Bilbao, Tenerife, Palma, Màlaga, Fuenteventura, Eivissa i Gran Canària.

Fins ahir, les arribades que rebia Espanya eren de tercers països, d’una llista limitada. Els vols estaven justificats per situacions com expatriacions, per motius de feina o de residència.

Examen visual i de temperatura

Els viatgers que arribin a Espanya amb avió s’hauran de sotmetre a tres filtres de seguretat. El primer estarà basat «en les declaracions responsables» dels visitants, en què hauran de fer constar si han passat la Covid-19 anteriorment i les seves dades de localització a Espanya. Un segon filtre serà de temperatura i el tercer, «visual».

«Tota la informació que demanem que complementin els viatgers permet fer un seguiment dels contactes estrets i, per tant, una detecció molt precoç i una actuació ràpida i contundent per controlar-los», va assegurar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Si algun visitant no supera algun d’aquests controls, passarà a ser atès per un metge de Sanitat Exterior que, segons el diagnòstic, podrà derivar al pacient al servei sanitari espanyol.

La frontera amb França 

Aquesta mitjanit s’ha reobert la frontera amb França per l’autopista AP-7 a la Jonquera (Girona), la connexió principal per carretera entre Espanya i França, que estava tancada des del 17 de març passat per l’estat d’alarma. Segons el Servei Català de Trànsit, fins al migdia havien entrat a Espanya per la Jonquera un total 3.502 vehicles mentre que en direcció sortida eren 1.562, unes xifres molt per sota d’un diumenge de juny d’altres anys.

El pas de la Jonquera ha notat també un lleuger increment dels vehicles francesos que ha anat a comprar al nucli fronterer del Pertús.

Els pocs turistes que han arribat a través del port de Barcelona ho han fet a bord d’un ferri procedent d’Itàlia, perquè els creuers encara no estan autoritzats i tardaran a tornar a navegar.

Tot i que el port no ha tancat per la pandèmia, tots els passatgers que arribaven amb ferri, d’Itàlia o de les Balears, havien de passar un control per justificar que el viatge no era de plaer, una mesura que ha quedat extingida des d’aquesta mitjanit. També han arribat a alguns ports esportius de la costa catalana uns quants barcos de ciutadans estrangers que no havien pogut navegar fins a Catalunya durant l’estat d’alarma. Amb tren no han arribat turistes de l’estranger perquè l’AVE que uneix l’estació de Barcelona-Sants amb París no reprendrà els seus viatges fins a l’1 de juliol.

Caiguda del turisme

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha calculat que el turisme caurà aquest any a Catalunya entre un 41% i un 53% i afirma que «estaria contenta» si arribessin 10 milions de visitants estrangers, la meitat de la mitjana dels últims anys. En declaracions a RAC-1, Chacón ha assenyalat que un 40% dels catalans té la intenció de fer vacances aquest estiu i prop del 30% anirà a segones residències, un 20% a hotels i un 15% a apartaments. Però aquest turisme intern només representa el 8% dels ingressos de l’activitat turística a Catalunya».