Sanitat estudia avançar la vacuna de la grip aquest any

Simón apunta que podria ajudar a reduir el nombre de quadros compatibles amb el coronavirus, si bé podria tenir altres efectes «no desitjables»

zentauroepp42981906 epa6335 melbourne australia 18 04 2018 un paciente rec200512162112 / STEFAN POSTLES

El Ministeri de Sanitat està plantejant-se avançar aquest any la vacuna de la grip perquè podria ajudar a reduir el nombre de quadros compatibles amb el coronavirus, si bé podria tenir altres efectes «no desitjables» com restar-li efectivitat. Així ho ha dit en la seva roda de premsa diària el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha remarcat que «no està gaire clar quin podria ser l’efecte final» de l’avançament i cal estar molt pendent dels «efectes col·laterals». 

La vacuna de la grip comuna s’ha de canviar cada any per les modificacions genètiques del virus, que es produeixen també al llarg de la mateixa epidèmia, cosa que podria comportar que fos eficaç en el primer període de l’hivern, però després baixés la seva efectivitat. No obstant, també facilitaria reduir el nombre de quadros compatibles amb el coronavirus i, per tant, «tindríem menys problemes a l’hora de diferenciar-los i a l’hora de tractar els pacients». 

Respecte a la vacuna del coronavirus, l’expert ha assenyalat que «encara no sabem quina serà eficaç». 

Preguntat per què Espanya ha quedat fora de l’acord subscrit per Itàlia, Alemanya, els Països Baixos i França amb la societat AstraZeneca per al subministrament de fins a 400 milions de dosis de vacunes destinades a tota la població europea i que podrien estar a punt a finals d’any, l’epidemiòleg ha contestat que el nostre país «ni de bon tros» n’ha quedat al marge. 

«I és molt probable que formi part d’aquest grup», ha avançat Simón per afegir que també s’integrarà a «tots els que s’estableixin, a banda de la UE», perquè «Espanya està fent esforços molt grans per aconseguir estudis propis i participar» en tots els que s’estan fent sobre la vacuna de la Covid. 

En aquest sentit, ha explicat que aconseguir una vacuna «molt, molt eficaç i que es pugui produir per a tot el món seria l’ideal», però «cal ser realistes»: les primeres que arribin no seran iguals que les següents, que probablement seran millors. 

Final d’any o principis del que ve «podrien ser unes dates molt acceptables» per a la seva arribada, però ha advertit que «no seria prudent afirmar que estaran» aleshores.