BALANÇ DIARI DE CASOS

Simón: «No hi ha res que indiqui un risc de rebrot a Espanya»

El Ministeri de Sanitat notifica 39 morts i 231 contagis en l'última setmana per coronavirus

El total de morts a tot Espanya és de 27.118 des que va començar la pandèmia

Un paciente del Hospital Infanta Sofía de Madrid consulta su teléfono móvil, el 8 de mayo. / REUTERS / SUSANA VERA

El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dimecres 39 morts per coronavirus ocorregudes en l’última setmana, que sumen un total de 27.118 morts des que va començar la pandèmia. A més, els contagis en els últims set dies són 231,37 més que ahir i la xifra total ascendeix a 236.769. L’evolució de l’epidèmia és «bona», segons ha insistit el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en la roda de premsa diària d’actualització de xifres.

Les xifres de morts per coronavirus han tornat a ser polèmiques aquest dimecres, quan el Sistema de Vigilància de la mortalitat diària (MoMO) ha reflectit, en el seu últim balanç, un excés del nombre de morts a Espanya, entre el 13 de març i el 22 de maig, de més de 43.000, cosa que suposa un augment del 55%. Bona part de les morts la integren les 27.118 morts atribuïdes oficialment al coronavirus. Les altres 16.000 restants serien atribuïbles a casos de Covid-19 no diagnosticats o a altres patologies.

«Aquest excés de mortalitat detectat en aquest registre civil s’ha observat en un període que va del 10 de març al 10 de maig. S’ha donat, sobretot, en persones més grans de 75 anys, les més afectades pel virus. De fet, 33.000 d’aquestes 43.000 detectades eren més grans de 75 anys», ha aclarit Simón.

Amb el nou sistema, la notificació de morts aquest dimecres, que pren en consideració la data de defunció dels últims 7 dies, és de 39.  No obstant, la xifra total de 27.118 morts implica una variació tan sols d’un mort si es compara amb el total facilitat ahir que va ser de 27.117. 

De les 39 morts notificades, les comunitats autònomes on se n’han registrat més en els últims set dies, segons l’estadística del Ministeri, són Catalunya (9), Galícia i Madrid (totes dues amb 6), La Rioja (5) i Castella i Lleó (4).  Els segueixen Extremadura (3), Castella-la Manxa (2) i l’Aragó, les Canàries, el País Valencià i Múrcia (amb una cada una). En la resta de comunitats no figura cap mort en aquell període. 

Sense risc de rebrot

Preguntat per un possible risc de rebrot, Simón ha explicat que «no hi ha res que indiqui que hi haurà un rebrot a Espanya», si bé ha reconegut que hi ha hagut zones amb «focus concrets», com per exemple Lleida, on una festa d’aniversari va contagiar tots els convidats. Tot i així, l’expert ha advertit dels riscos de no respectar les normes. «Els rebrots podrien començar a partir d’aquests brots locals dels quals sí que tenim informació», ha dit. «Si encara no estem tots en la nova normalitat és perquè encara hi ha risc i hem d’anar a poc a poc. Passar de fase no significa estar ja lliures de perill», ha afegit.

També ha posat èmfasi en el fet que la transmissió del coronavirus a Espanya s’ha reduït «moltíssim» («Es tem en nivells de transmissió molt, molt baixos»). I ha al·ludit a l’estudi de seroprevalença del Ministeri de Sanitat per insistir que a Espanya només s’han detectat de moment un 10% de tots els casos reals.

«Sabem que hi ha pogut haver alguna transmissió entre persones que no desenvolupaven símptomes, en entorns intrafamiliars o de la feina. Però precisament perquè encara hi ha cadenes de transmissió no detectades, hem de ser conscients que hem de mantenir les mesures de protecció personal: distància, rentat de mans, mascareta», ha insistit.

A més, preguntat per les seqüeles de la Covid-19, Simón n’ha destacat dues: trombosis i problemes neurològics.