PUBLICADES AL BOE

Les novetats de la desescalada que seran actives des d'aquest dilluns

L'illa de Formentera (Balears) i les de La Graciosa, El Hierro i La Gomera (Canàries) entren en fase 2 demà

L'ordre incorpora noves condicions de flexibilització per a Barcelona, Madrid i àmplies zones urbanes de Castella i Lleó, que seguiran, en fase 0

zentauroepp53380633 grafcan5221 la laguna tenerife 11 05 2020 un camarero 200517151141 / Cristobal Garcia

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte una ordre del Ministeri de Sanitat que fixa les condicions d’aplicació de la fase 2 de la desescalada que estaran actives a partir d’aquest dilluns a l’illa de Formentera (Balears) i les de La Graciosa, El Hierro i La Gomera (Canàries).

L’ordre incorpora a més noves condicions de flexibilització de les mesures restrictives de l’estat d’alarma a les zones que romandran la setmana que ve en la fase 0 –la Comunitat de Madrid, Barcelona i àmplies zones urbanes de Castella i Lleó–, i també en les de fase 1 –14 comunitats que suposen la resta del territori–.

Aquestes són les novetats en cada una de les fases:

FASE 2

FASE 2LLIBERTAT DE MOVIMENTS I CONTACTE SOCIAL. En l’àmbit social, l’ordre flexibilitza les mesures que afecten la circulació, assistència a vetlles, enterraments i llocs de culte, i es permetrà la celebració de casaments per a un nombre limitat d’assistents.

Es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència en grups de màxim 15 persones, entre les quals no es comptabilitzen les persones amb qui es conviu, mantenint la distància social.

Permet a la comunitats autònomes autoritzar les visites d’un familiar a vivendes tutelades i a centres residencials de persones amb discapacitat sempre que no tinguin casos de Covid-19 confirmats o hi hagi residents en quarantena. Hauran de concertar cita prèvia i hi podrà acudir un màxim d’una persona per resident.

Es flexibilitzen mesures que afecten la circulació, assistència a vetlles –màxim de 25 persones a l’aire lliure i 15 en espais tancats–, enterraments i llocs de culte –50% de l’aforament–, i es permet la celebració de casaments per a un límit de 100 assistents a l’aire lliure i la meitat en llocs tancats.

- OCUPACIÓ I CONCENTRACIÓ DE PERSONES. L’ordre continua recomanant el teletreball i incorpora mesures que busquen garantir la protecció dels treballadors, així com per evitar la concentració de persones en determinats moments al nou escenari proporcionat per aquesta fase 2.

COMERÇ. Respecte a comerç minorista i de prestació de serveis, es podrà procedir a la reobertura al públic de centres i parcs comercials amb independència de la seva superfície útil d’exposició i venda.

L’aforament total del comerç minorista serà del 40% i hauran de garantir un horari d’atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

Els centres comercials tindran aforament total del 30% –dins de cada local dels centres comercials és del 40%– i no es permet l’ús de zones recreatives o àrees de descans comunes.

L’ordre amplia el nombre de parades que poden operar en mercats a l’aire lliure a un terç dels habituals o autoritzats, i limita l’afluència de clients per assegurar el manteniment de la distància social de dos metres.

HOTELS I ALLOTJAMENTS TURÍSTICS. Es podrà procedir a la reobertura al públic de les zones comunes d’hotels i allotjaments turístics, la d’establiments destinats a actes i espectacles culturals, però sempre amb el límit d’un terç de l’aforament i sota mesures de seguretat.

Cada establiment haurà de determinar els aforaments dels diferents espais comuns, així com els llocs en els quals es podran realitzar esdeveniments i les condicions més segures.

Les activitats d’animació o classes grupals s’hauran de dissenyar i planificar amb un aforament màxim de 20 persones.

HOSTALERIA. Poden reobrir al públic per consumir dins del local els establiments d’hostaleria i restauració, tret de discoteques i bars de lleure nocturn, amb un límit d’aforament del 40%.

El consum dins del local únicament es podrà realitzar assegut a taula, o agrupacions de taula, i preferentment mitjançant reserva prèvia. En cap cas s’admetrà l’autoservei a la barra per part del client.

Les condicions de les terrasses continuen sent les mateixes que les fixades en l’ordre del 9 de maig.

CULTURA. Els cines, teatres, auditoris i espais similars poden reprendre la seva activitat amb butaques preassignades i un límit d’un terç de l’aforament i un màxim de 50 persones.

Es recomana la venda ‘online’ d’entrades, i es permet la prestació de serveis complementaris, com botiga, cafeteria o similars.

En el cas d’activitats a l’aire lliure, el públic haurà d’estar assegut, guardant la distància necessària i no es podrà superar un terç de l’aforament original ni reunir més de 400 persones.

L’ordre exposa a més les condicions de sales d’exposicions, centres d’exhibició, monuments i altres equipaments culturals. L’aforament és un terç de l’autoritzat en condicions normals i han d’establir condicions per evitar aglomeracions.

L’ordre incorpora mesures específiques per als treballs associats al muntatge i desmuntatge d’exposicions temporals.

Les biblioteques podran acollir activitats de consulta en sala sempre que no se superi un terç de l’aforament autoritzat.

ESPORT. Es permet practicar esport a qualsevol hora a les persones de fins a 70 anys, excepte en els trams horaris determinats per als passejos de persones grans (de 10 a 12 hores i entre les 19 i les 20 hores), que les comunitats poden avançar o retardar dues hores.

Es disposen els criteris i condicions per a l’entrenament en lligues no professionals i per a la represa de les lligues professionals i la reobertura de les instal·lacions esportives cobertes i de les piscines per a ús esportiu, per torns horaris i amb cita prèvia.

S’amplien a 20 persones els grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de natura, a més de permetre’s la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències sense que se superi la xifra de cinquanta assistents.

L’ordre decideix que serà el Consell Superior d’Esports qui decidirà el nombre de persones que podran accedir als estadis i pavellons on la competició professional tingui lloc «perquè siguin necessàries perquè es desenvolupin adequadament».

PISCINES RECREATIVES I PLATGES. S’estableixen, així mateix, les condicions per a l’obertura al públic de les piscines recreatives, que tindran un aforament màxim del 30% de capacitat de la instal·lació i cita prèvia.

També les del trànsit i permanència a les platges, on es permeten activitats esportives, professionals o d’esbarjo sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, amb una distància mínima de dos metres entre els participants.

CONGRESSOS. Es permet la realització de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències en pavellons de congressos, sales conferències, sales multiusos i altres establiments i instal·lacions similars. El límit és de 50 assistents i s’insta a promoure la participació no presencial.

- Investigació. L’ordre estableix les condicions i l’aforament màxim per a la tornada a l’activitat de les residències de personal investigador, científic i tècnic.

FASE 1

FASE 1- L’ordre suavitza a més mesures de restricció de les zones de la fase 1 (Barcelona i la seva àrea metropolitana, tot el territori menys la Comunitat de Madrid, part de Castella i Lleó i les quatre illes en fase 2).

COMERÇ. Es permet l’obertura de locals comercials i de prestació de serveis assimilats amb una superfície útil d’exposició i venda inferior o igual a 400 metres quadrats.

En establiments amb una superfície útil superior, s’estableix que es pugui delimitar l’espai que es reobri al públic ajustant-se a aquest llindar.

L’ordre introdueix també una disposició addicional tercera sobre accions comercials o de promoció que autoritza a efectuar rebaixes als establiments comercials «acompanyades de mesures destinades a assegurar que no es generin aglomeracions que impedeixin el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d’aforament, o que comprometin la resta de mesures establertes» en l’ordre.

Si s’incompleixen aquestes regles, agrega aquesta disposició, els comerços hauran d’efectuar el «cessament immediat de les esmentades accions comercials o de promoció si resultés necessari».

CAÇA I PESCA ESPORTIVA. Es permet la caça i la pesca esportiva i recreativa.

FASE 0

FASE 0- Per flexibilitzar les mesures de restricció de les zones de la fase 0 –Barcelona i àrea metropolitana, Comunitat de Madrid, i part del territori de Castella i Lleó–, l’ordre en modifica altres de publicades anteriorment.

D’aquesta manera, s’estableixen noves condicions en l’obertura al públic de comerços i serveis, així com d’arxius, i sobre la pràctica de l’esport professional i federat.

S’estableixen condicions iguals a les de la fase 1 a diversos sectors.

COMERÇ. Es permet l’obertura de locals comercials i de prestació de serveis en les condicions de la fase 1.

CULTURA. Es permet l’obertura d’arxius en les condicions de la fase 1.

ESPORT. Es permet la pràctica de l’esport professional i federat en les condicions de la fase 1.

CONTROL I SANCIONS

CONTROL I SANCIONS- L’ordre dicta que els serveis d’inspecció municipals, autonòmics o de policia especial, cada un en l’àmbit de les seves competències, seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures i instruir els procediments sancionadors. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions