EL CURS QUE VE

Curs 2020-2021: gimnasos i biblioteques reconvertits en aules

Educació insta a transformar espais de les escoles i a modificar currículums

Les autonomies, poc disposades a l'obertura dels centres educatius per als menors de sis anys amb progenitors que no puguin teletreballar

undefined53412778 madrid 30 04 2020 coronavirus covid 19 una ni a realiza d200514123523 / JOSE LUIS ROCA

Els centres educatius modificaran els temaris. S’adaptaran les àrees i les assignatures per fer especial atenció a les competències fonamentals (no tant als continguts memorístics) i per recuperar l’aprenentatge que s’hagi pogut perdre des del març, quan es va decretar l’estat d’alarma i les escoles van tancar les seves portes físiques. Els centres tenen ara una àrdua tasca per davant perquè, a més, hauran d’adoptar mesures de cara al curs 2020-21. Per exemple, optimitzar espais (biblioteca, gimnàs...) per garantir la distància de seguretat entre els alumnes, adequar els horaris d’entrada, sortida i esbarjo i combinar l’ensenyament físic amb el virtual, com ja va avançar EL PERIÓDICO.

La ministra d’Educació ha mantingut una reunió ‘online’ aquest matí amb els responsables de les conselleries i han decidit crear un grup de treball per estudiar tres escenaris possibles. El primer (poc realista) és que la pandèmia estigui liquidada de cara al setembre i els alumnes puguin tornar en massa a les aules. El segon (més realista) és que el coronavirus continuï sent una amenaça per a la salut i que els alumnes, entre altres mesures de prevenció, hagin de mantenir la distància interpersonal. La tercera (que espanta molt) és la possibilitat d’un rebrot i un altre confinament.

Menors de 6 anys

Respecte a la tornada a les aules en la fase 2 (a partir del 25 de maig) per als menors de 0 a 6 anys en el cas que els seus progenitors no tinguin opció a flexibilitzar la seva jornada laboral i no puguin teletreballar, la normativa aprovada pel Govern ho permet, tot i que no és una obligació. És a dir, cada autonomia decidirà si obre les portes o no. Tot apunta que moltes autonomies –com Madrid– no ho faran per precaució. De fet, l’Associació Espanyola de Pediatria ja va alertar ahir del risc que implica la tornada a l’escola en l’etapa d’infantil (0-6 anys) ateses les enormes dificultats per mantenir la distància interpersonal. 

Final d’etapa

En la reunió sí que hi ha hagut un suport majoritari per a la tornada restringida a les aules per part d’alguns alumnes quan el territori tingui llum verda per estar en fase dos. Aquesta tornada seria sempre voluntària per part de les famílies i només es seria per als alumnes que acaben etapa: 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i 2n de Formació Professional.

Higiene i distància

El rentat de mans amb aigua, sabó i gel desinfectant formarà part de la nova normalitat escolar tant per als docents com per als alumnes. Hi haurà control sanitari i s’elaboraran protocols de mobilitat tant a l’entrada com a la sortida. Atès que la formació virtual porta una important fractura digital no només entre els alumnes sinó també entre els centres, el departament que dirigeix Celaá i les autonomies consideren lògic dotar d’equipament tecnològic els centres educatius i desenvolupar activitats de formació intensiva del professorat.