a la revista 'science'

Experts asseguren que és «probable» que es necessiti més d'una vacuna contra el coronavirus

Els autors proposen enfocaments específics per harmonitzar els assajos clínics

Laboratorio del Centro Nacional de Biotecnología, donde se busca una vacuna contra el covid-19, el 31 de enero. / EFE / EMILIO NARANJO

És «probable» que es necessiti més d’una vacuna eficaç per protegir amb èxit la població del SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19, segons expliquen una sèrie d’experts nord-americans en un article publicat a la revista ‘Science’.

El director dels Instituts Nacionals de Salut, Francis S. Collins; el director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses (NIAID) i assessor de la Casa Blanca, Anthony S. Fauci; el doctor Lawrence Corey, professor de la Divisió de Vacunes i Malalties Infeccioses del Centre d’Investigació del Càncer Fred Hutchinson a Seattle, i el doctor John R. Mascola, director del Centre d’Investigació de Vacunes del NIAID, són els coautors del comentari.

Aquests experts posen èmfasi en el fet que «no és probable que una sola vacuna o plataforma de vacunes satisfaci la necessitat mundial, cosa que posa en relleu la necessitat d’un enfocament estratègic coordinat per al desenvolupament de vacunes».

Al seu document, analitzen diversos candidats a vacunes i les consideracions clau per desenvolupar-les, incloses les característiques de diverses plataformes de vacunes quant a experiència comercial prèvia, escalabilitat i els tipus de respostes immunitàries generades.

Els autors remarquen que els investigadors han d’aprendre més sobre el que constitueix una resposta immunològica protectora duradora contra la Covid-19. Examinen les consideracions per als assajos d’eficàcia de les vacunes, explicant com poden realitzar-se en paral·lel assajos de diverses vacunes candidates per generar dades essencials de seguretat i eficàcia i accelerar la concessió de llicències i la distribució de les vacunes.

Els autors proposen enfocaments específics per harmonitzar els assajos clínics de múltiples productes de vacunes, entre els quals l’ús de dissenys d’assajos clínics comuns, criteris de valoració clínics, assajos immunològics normalitzats i una Junta de Seguretat i Vigilància de Dades comuna.

Així, emfasitzen que el desenvolupament d’aquestes vacunes requerirà una cooperació sense precedents per part dels governs, les institucions acadèmiques, la indústria i els associats filantròpics mundials.

A més, protegir tota la comunitat mundial de la Covid-19 mitjançant la vacunació requerirà una important capacitat de fabricació, segons els autors. Posen èmfasi en la necessitat de finançar la infraestructura de biomanufactura necessària i assenyalen els possibles obstacles en l’eventual entrega de les vacunes, incloent-hi el cost, els sistemes de distribució i els requisits de la cadena de fred. Els autors arriben a la conclusió que és essencial la col·laboració estratègica entre els sectors públic i privat per accelerar eficaçment el desenvolupament de la vacuna.