relaxació de la quarantena infantil

Tempestes fortes amb calamarsa marcaran diumenge la sortida dels nens

Els xàfecs intensos amb vent es produiran sobretot a la tarda i afectaran la totalitat del territori nacional

Les temperatures màximes oscil·laran entre els 16 i els 22 graus, segons les previsions de l'Aemet

zentauroepp53187815 grafcat5242 barcelona 21 04 2020 vista de la ciudad de b200424142842 / Alejandro Garcia

Les tempestes fortes, algunes de molt fortes i amb calamarsa i vent, marcaran el temps d’aquest diumenge, especialment a la tarda, i les temperatures màximes oscil·laran entre els 16 i els 22 graus centígrads, segons ha pronosticat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) de cara al dia en què per primera vegada en un mes i mig els nens podran sortir al carrer a passejar, fins i tot amb les seves joguines.

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha indicat que «el més significatiu» és que aquest cap de setmana i la primera meitat de la pròxima se succeiran les nombroses tempestes, algunes de molt fortes i es produiran especialment a la tarda».

Respecte al dia del desconfinament infantil, ha dit que «en la major part de les zones, els xàfecs seran a la tarda», ja que al llarg de la jornada aniran creixent els núvols d’evolució i a la tarda donaran lloc a tempestes fortes i acompanyades de calamarsa. «Han de tenir present que fins al migdia el temps estarà més tranquil», ha comentat.

Abans, dissabte, aquestes tempestes estaran repartides i els avisos de risc estan activats en bona part de l’interior de Galícia; interior d’Astúries; nord, sud i est de Castella i Lleó, és a dir, el vorell muntanyós de la comunitat; interior del País Basc; el Pirineu; nord d’Extremadura i d’Andalusia, i a l’àrea de l’Estret. Així, s’esperen entre 15 i 20 litres per metre quadrat en una hora allà on es produeixin.

Diumenge les pluges fortes a partir del migdia afectaran especialment l’àrea del Pirineu d’Aragó i Catalunya, però fins i tot abans d’aquelles hores també haurà plogut al nord de Galícia i al Cantàbric.

D’aquesta manera, la sortida dels nens al carrer coincidirà amb tempestes intenses que fins i tot podran assolir els 30 litres per metre quadrat en una hora; si estan en aquell moment en la seva hora de desconfinament, poden trobar-se aquests xàfecs, amb vent, calamarsa i tots els efectes adversos associats a les tempestes. «Han de tenir present que fins al migdia el temps estarà més tranquil», ha comentat.

La temperatura que trobaran els menors

Quant a les temperatures que disfrutaran els menors en la seva primera visita al carrer, a Madrid i Sevilla es trobaran amb una mínima de 12 graus centígrads (ºC) i una màxima de 21ºC; a València tindran 23ºC de màxima i 12ºC de mínima; a Valladolid, 20ºC de màxima i 11ºC de mínima; a Santander, 19ºC de màxima i 14ºC de mínima; a la Corunya, 16ºC de màxima i 9 de mínima; a Barcelona, 20ºC de màxima i 13ºC de mínima; a Múrcia, 22ºC de màxima i 14ºC de mínima; a Conca, 18ºC i 8ºC, i a Càceres, 18ºC i 8ºC. Santander, 19 i 14; la Corunya, 16 i 9; Barcelona 20 i 13; Conca, 18 i 8; Múrcia 22 i 14, i Càceres, 18 i 8.

No obstant, al sud-oest de la Península «no hi haurà tantes tempestes» i ha afegit que aquest panorama continuarà de manera similar fins dimecres.

Ja dijous, últim dia de l’abril, sembla que l’ambient serà «més estable» amb temperatures «una mica caloroses per a aquesta època» i que podran assolir els 30 graus centígrads al Mediterrani.

Divendres, 1 de maig, les temperatures pujaran de manera «generalitzada» i, tot i que segons Del Campo, podrà ploure el cap de setmana al terç nord i Galícia, sembla que serà un cap de setmana de temps estable.