tribunals

El TSJA mana repetir el judici contra Rodrigo Lanza pel crim dels tirants

El jurat popular l'havia condemnat a cinc anys de presó per un delicte d'homicidi imprudent

zentauroepp50741620 el acusado por el crimen de los tirantes rodrigo lanza e191104165419 / Fabian Simon

Rodrigo Lanza tornarà a asseure’s al banc dels acusats per la mort violenta de Víctor Laínez, conegut com a crim dels tirants, segons publica ‘El Periódico de Aragón’, diari del grup Prensa Ibérica. El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) ha anul·lat la sentència que el va condemnar per un delicte d’homicidi imprudent i ha manat repetir el judici

D’aquesta manera, el TSJA dona la raó a les acusacions que van considerar fa unes setmanes que el jurat popular va cometre errors en l’apreciació de la prova. 

Lanza va ser condemnat a cinc anys de presó i estava previst que al juny abandonés la presó perquè es complia la meitat de la pena imposada per la Secció Tercera de l’Audiència Provincial de Saragossa. 

Jurat popular 

El jurat popular va considerar en el seu veredicte que la mort violenta de la víctima no constituïa un delicte d’assassinat, com havia mantingut la part acusadora (exercida per la Fiscalia; l’advocat de la família, Juan Carlos Macarrón, i Vox com a acció popular), sinó un delicte de lesions intencionades en concurs ideal amb un altre d’homicidi imprudent. És a dir, que «la intenció de Rodrigo Lanza només era lesionar Victorino», segons recullen els fets provats de la sentència, i que la causa última de la mort va ser la comissió d’una imprudència greu amb traïdoria per part de l’acusat, de nacionalitat italiana i de 35 anys.

De fet, la sentència va ser explícita referent a això i va posar èmfasi que, si bé les lesions van ser intencionades, la mort va ser un resultat «no buscat», conseqüència de l’impacte que la víctima va patir al cap al caure a terra i no dels cops clavats pel seu atacant abans i després que es desplomés. Aquest és el punt clau sobre el qual gira en gran manera la sentència, una conclusió a la qual els membres del jurat van arribar després d’escoltar els pèrits mèdics de Barcelona proposats per la defensa.

Els fets van passar cap a les 3.00 hores del 8 de desembre del 2017 al bar Tocadiscos del carrer d’Antonio Agustín, al barri de La Magdalena, a Saragossa. Allà van coincidir la víctima i Lanza, que anava amb tres amics que li van advertir que el primer era d’extrema dreta o neonazi i que portava una navalla. L’acusat i Victorino van intercanviar llavors unes paraules que ningú va sentir i, segons testimonis, es van insultar i es van dir «sudaca» i «feixista», entre altres expressions pejoratives.

Temes:

Aragó