gest solidari

Els aplaudiments als sanitaris i professionals dels serveis bàsics compleixen tres setmanes

El reconeixement ciutadà no ha perdut intensitat malgrat el desgast que produeix el confinament

GRAF3230. L’HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 29/03/2020.- Vecinos de L’Hospitalet salen a sus balcones como cada día a animar y homenajear a los sanitarios, cuando se cumple el decimoquinto día del estado de alarma decretado por el Gobierno por la pandemia de coronavirus. EFE/Toni Albir / Toni Albir (EFE)

Els ciutadans han tornat a agrair aquest divendres amb aplaudiments, cançons i crits d’alegria la feina del personal sanitari que lluita contra la pandèmia del coronavirus i també el de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i els altres professionals que garanteixen el funcionament dels serveis bàsics durant els dies del confinament.

La campanya d’agraïment, que va sorgir a les xarxes socials per reconèixer la feina dels sanitaris, arriba així a la tercera setmana, en què els espanyols diàriament han sortit als balcons, finestres i terrasses per expressar la seva gratitud als professionals que combaten la pandèmia i que, al seu torn, són els més exposats al contagi.

Des del 15 de març, a les 20.00 hores

Al llarg d’aquests dies, primer a les 22.00 hores i des del dia 15 de març a les 20.00 hores per sumar-hi més gent, l’aplaudiment unànime, acompanyat de crits d’ànim i cassolades, s’ha anat combinant amb cançons de caire esperançador, com el ‘Resistiré’ del Dúo Dinámico o ‘Color esperanza’ de Diego Torres.

En algunes zones d’Espanya s’ha optat per èxits regionals per agrair l’esforç i el sacrifici dels seus sanitaris i del personal que dona uns serveis indispensables i s’ha optat per jotes i cançons populars com el mític ‘Asturias’, de Víctor Manuel, o ‘Viento del norte’, en la veu de Nando Agüeros.

#AplausosSanitarios

Promoguda a les xarxes socials i en cadenes de missatge de Whatsapp amb el lema #AplausosSanitarios, la cita s’ha convertit en un esdeveniment diari des que el Govern espanyol decretés el confinament a casa després de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. Lluny d’anar a menys, cada dia han sigut més els ciutadans que s’han afegit a la convocatòria per mostrar el seu agraïment.

A més, la cita ha servit per unir veïns i entaular converses, fins i tot jocs, de bloc a bloc, a les grans ciutats i per transmetre una certa sensació de companyia en la solitud que assola molts municipis de l’Espanya rural.

Cantant a cor l’‘aniversari feliç’

També han sigut molts els que han rebut el seu particular homenatge des de les finestres dels seus veïns en l’aniversari del seu naixement, amb l’‘aniversari feliç’ cantat a cor pel veïnat i amb sincers aplaudiments de felicitació.

Al llarg d’aquestes tres setmanes, molts professionals de la sanitat i altres treballadors dels serveis d’emergència han volgut tornar l’agraïment, amb aplaudiments recíprocs, sirenes i xiulets des dels cotxes i missatges a les xarxes socials.

Homenatge en augment

La convocatòria diària de les 20.00 hores no és l’únic moment del dia en què es reconeix aquests professionals, ja que també s’escolten aplaudiments i ànims a l’arribada d’ambulàncies i personal sanitari a les cases per atendre els malalts o per al personal de les Forces Armades que col·labora en la construcció d’hospitals de campanya.

Els homenatges als professionals dels serveis bàsics han anat en augment i edificis, monuments o estadis de futbol s’han afegit amb diferents iniciatives a l’aplaudiment col·lectiu diari. És el cas, per exemple, de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València o ajuntaments de diverses ciutats, com Bilbao o Granada, que canvien la seva il·luminació durant uns minuts com a mostra de solidaritat.

L’estadi de l’Espanyol, de blanc

Així mateix, el RCD Espanyol il·lumina cada nit el seu estadi de color blanc per homenatjar els metges i infermers. El Reial Mallorca també va anunciar que obre la megafonia des de les 19.58 hores fins a les 20.15 per fer arribar els aplaudiments a través dels seus altaveus i mostrar el seu recolzament al col·lectiu de sanitaris i pacients que combaten la malaltia.