EPIDÈMIA GLOBAL

L'OMS avisa Espanya i Itàlia que amb l'aïllament no n'hi ha prou davant el coronavirus

Assenyala que per reduir els contagis caldrà continuar fent testos de detecció del Covid-19

L'organisme internacional recomana fer proves fins que només un 10% de la població doni positiu

zentauroepp52921960 graf1479 madrid 25 03 2020 profesionales de madrid salud200327084158 / Ayuntamiento de Madrid

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat aquest dimarts que Espanya i Itàlia poden estar arribant al pic d’incidència de casos del nou coronavirus, però els ha advertit que per reduir el nombre de contagis no n’hi ha prou amb mantenir aïllada la població, sinó que hauran de continuar realitzant testos diagnòstics.

«¿Espera l’OMS que Itàlia i Espanya hi hagin gairebé arribat? Sí, ho esperem. Tothom parla de la corba i l’estabilització, però la pregunta és com aconseguir anar cap avall i per a això no n’hi ha prou amb tancar la població, sinó que també cal redoblar els esforços de salut pública i en això és en el que s’han de centrar els països», ha recalcat el director d’Emergències de l’OMS, Mike Ryan.

En aquest sentit, la directora tècnica del Programa d’Emergències Sanitàries de l’OMS, María VanKerkhove, ha remarcat la necessitat que els països utilitzin el marge de temps que dona el confinament a la població per continuar buscant intensament els casos de coronavirus, aïllant als contactes i tractant els infectats.

A la recerca del 10%

L’OMS recomana fer proves fins que només un 10% de la població doni positiu. Si un 80% o un 90% dels resultats són positius és que molts casos s’estan escapant, tot i que reconeixen que la possibilitat de fer les proves depèn del nombre de testos de què disposi el país.

Respecte a l’eficàcia de la cloroquina, l’organisme de les Nacions Unides ha aclarit que no hi ha un tractament específic que «curi» el coronavirus i que fàrmacs com aquest s’estan utilitzant per escurçar la malaltia, millorar algunes complicacions i evitar que els casos lleus s’agreugin. «A més, cal anar amb compte que no s’esgotin perquè són necessàries per a altres malalties», han conclòs des de l’OMS.