El Papa beneeix el món en solitud pel coronavirus

La Santa Seu ha ordenat el tancament fins al 3 d'abril de la plaça i la basílica de Sant Pere

papa-francisco / periodico

El papa Francesc ha impartit aquest divendres una històrica benedicció ‘urbi et orbi’ –a la ciutat i al món– en solitud, des d’una plaça de Sant Pere del Vaticà totalment buida com a conseqüència de l’emergència del coronavirus.

En una plaça deserta, plena de silenci i mullada per una pluja incessant, Jorge Bergoglio ha regalat als fidels catòlics del món una cerimònia inèdita: una homilia i una benedicció posterior que els creients catòlics han hagut de seguir a través dels mitjans de comunicació.

Cinc positius al Vaticà

La Santa Seu ha ordenat el tancament fins al 3 d’abril de la plaça i la basílica de Sant Pere com a mesura de precaució davant de la propagació d’aquesta pandèmia, que ha deixat ja almenys cinc casos positius a l’interior del Vaticà.

La benedicció ‘urbi et orbi’ s’imparteix habitualment en tres ocasions: quan el papa és elegit successor de Pere, el 25 de desembre per Nadal i per Pasqua.

Però també s’ofereix en ocasions molt puntuals, com el 1942, quan Pius XII ho va fer amb motiu del seu Jubileu episcopal i del XXV aniversari de les aparicions de Fàtima.

«Espantats i perduts»

«Des de fa algunes setmanes sembla que tot s’ha enfosquit. Denses tenebres han cobert les nostres places, carrers i ciutats; es van anar apropiant de les nostres vides omplint tot d’un silenci que ensordeix i un buit desolador que ho paralitza tot al seu pas: se sent en l’aire, en els gestos, ho diuen les mirades. Ens trobem espantats i perduts», ha dit el Papa al començar la seva homilia.

La d’aquest divendres ha sigut una cita d’oració universal, que va proposar Jorge Bergoglio diumenge passat després de la pregària de l’Àngelus i que ha tingut una altra característica particular: tots els catòlics han tingut l’oportunitat d’obtenir la indulgència plenària, com va establir recentment Francesc en el decret de la Penitencieria Apostòlica.

En aquest document, el Papa atorga indulgències a tots els malalts amb coronavirus, als seus familiars, a qui els cuiden i a tot el que resa «per demanar el cessament d’aquesta pandèmia, l’alleujament dels que pateixen i la salvació eterna dels morts».

La cerimònia sense precedents al Vaticà ha començat a les 18.00 hores, quan el Papa s’ha dirigit en silenci des de les escales de la plaça vaticana cap al sagrari, on ha ofert una homilia.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions