Judici resolt

El jurat declara culpables els acusats del crim de la Guàrdia Urbana

El veredicte considera Rosa Peral i Albert López autors de la mort de Pedro Rodríguez, el maig del 2017

20200323 482027 guardiaurbanae 1 1 / periodico

El jurat del crim de la Guàrdia Urbana ha declarat culpables Rosa  Peral i Albert López de l’assassinat de Pedro Rodríguez el maig del 2017. El veredicte llegit aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona no ha aconseguit la unanimitat. El tribunal popular considera que els dos exagents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van planejar i van matar la víctima. 

El jurat considera provat que la Rosa i l’Albert, companys en la Unitat de Suport Diürn (USD) de la Guàrdia Urbana, es van fer amants quan ella estava casada amb el Rubén –una parella anterior al Pedro– el 2012 i que, després de distanciar-se durant un temps, els dos policies van reprendre el seu idil·li l’abril del 2017, quan la Rosa ja sortia amb el Pedro. Segons el tribunal popular, tots dos van arribar llavors a la conclusió que Pedro obstaculitzava la seva relació i per aquesta raó van planejar acabar amb la seva vida al domicili que la víctima compartia amb Rosa a Vilanova i la Geltrú la nit de l’1 al 2 de maig. 

Els 9 ciutadans que han integrat aquest judici també han conclòs que Rosa i Albert van atacar Pedro mentre dormia, arrabassant-li qualsevol opció de defensar-se. Després de matar-lo, van intentar fingir que el Pedro seguia viu l’endemà manipulant el seu telèfon mòbil i desplaçant-se amb el dispositiu fins al domicili del Rubén –l’exmarit de la Rosa– amb la intenció de convertir aquest en un sospitós per als Mossos d’Esquadra que investiguessin la mort del Pedro.  

Un dia després, la nit del 2 al 3 de maig, Rosa i Albert es van desfer del cos de Pedro ficant-lo al maleter del seu cotxe, un Golf, que van cremar en una zona deshabitada del pantà de Foix. Aquella via per desfer-se del cadàver, que va ser ruixat amb productes accelerants de les flames i que va cremar durant hores sense que ningú apagués el foc, va impedir que l’autòpsia pogués determinar exactament com va morir el Pedro. Tampoc va resultar possible per als forenses trobar restes que confirmessin si la víctima havia sigut drogada abans de ser atacada per vèncer «la seva gran corpulència física». 

Quan el cotxe calcinat va ser trobat i al seu interior van aparèixer les restes del Pedro, va arrencar un crim que va commocionar el cos de seguretat municipal i que va fer impacte en la societat catalana. Aquest dilluns ha quedat finalment resolt per un jurat, malgrat que durant el procés no ha acabat aflorant com van matar la víctima. 

El jurat també desestima que tant Rosa com Albert gaudeixin dels permisos penitenciaris corresponents. 

A partir d’aquest veredicte de culpabilitat, el magistrat haurà de redactar la sentència. Les acusacions demanen més de 20 anys de presó per a cadascun d’ells. 

Judici afectat pel coronavirus 

Durant el judici, que ha durat més d’un mes i ha hagut de trampejar dificultats com l’esclat a Espanya de l’epidèmia de coronavirus, la Rosa havia acusat l’Albert de matar el Pedro –la seva parella sentimental llavors– per gelosia i havia declarat que ella ho va ocultar per por de la represàlies del seu amant. L’Albert, per la seva banda, havia acusat la Rosa de matar el Pedro i només va admetre haver encobert aquest crim. 

Els dos acusats havien de rebre el veredicte del jurat per videoconferència tot i que finalment les connexions han fallat. En realitat, la lectura del tribunal estava prevista a les 11.30 hores i ha acabat retardant-se fins a les 13.00 hores mentre els tècnics intentaven solucionar-ho. Finalment s’ha optat per renunciar a la videoconferència. Ni la Rosa ni l’Albert eren presents a la sala durant la lectura perquè la dona va donar positiu per coronavirus recentment i està ingressada a l’Hospital de Terrassa per evitar encomanar altres recluses del centre de Wad-Ras. Ja no va poder assistir a l’última sessió del judici. L’Albert tampoc s’ha desplaçat i ha rebut la resolució a la presó de Quatre Camins. Tots dos fa gairebé tres anys que estan en presó preventiva. 

El positiu de Covid-19 en Rosa ha obligat a posar en quarantena les parts implicades en aquest procés judicial. A la sessió hi han assistit únicament lletrats i fiscal en representació dels companys que han participat del judici i que aquest dilluns continuen confinats a casa seva.