Les cinc notícies que marcaran la jornada d'aquest dilluns, 16 de març del 2020

Primer dia feiner de l'Espanya confinada pel coronavirus i altres notícies que marcaran l'actualitat del dia

zentauroepp52797458 bcn soc daniel coronavirus200315192313 / ELISENDA PONS

Bon dia. Primer dia feiner de l’estat d’alarma a Espanya pel coronavirus. El decret del Govern entra plenament en vigor a les 08.00 hores d’aquest dilluns. Repassem les notícies que marcaran l’actualitat d’aquest dilluns 16 de març.

Primer dia feiner de confinament

Avui és el Dia C a Espanya, la primera jornada laborable de confinament de la població del país per intentar trencar la cadena de contagi del coronavirus, evitar el col·lapse del sistema sanitari i salvar vides. És el primer dia amb els nens sense escola; el primer dia en què moltes empreses assajaran sense xarxa el teletreball; el primer dia d’aturada econòmica per a molts autònoms i petits empresaris. És el primer dia feiner de confinament sense que se sàpiga quants més en vindran: l’estat d’alarma dura 15 dies, però és prorrogable; la lluita contra el virus no té un final marcat en vermell al calendari. En aquesta lluita, els herois porten bata blanca.

L’UME es desplega en ciutats de risc

Prop de 350 efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) s’han desplegat en algunes ciutats espanyoles per realitzar reconeixements previs que permetin identificar necessitats, però també amb una funció dissuasiva davant de la restricció de moviments individuals que implica l’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus.

Reunions del G-7, Eurogrup i Sánchez-oposició

A nivell polític aquest dilluns serà un dia de reunions per intentar coordinar actuacions per combatre el virus. Es reuneix via telemàtica el G-7. També l’Eurogrup per prendre decisions en l’àmbit econòmic. I Pedro Sánchez s’entrevista amb els partits de l’oposició. Seguim l’última hora de l’epidèmia en directe.

Catalunya inicia l’assaig clínic d’un tractament

Catalunya inicia avui un assaig clínic per tractar el coronavirus. L’estudi servirà tant per a les persones que han contret la pandèmia com per als seus contactes. En el cas dels positius, se’ls donarà un antiretroviral amb l’objectiu de baixar la càrrega vírica i que, per tant, deixin de transmetre el virus, mentre que en el cas dels contactes, en canvi, el que es buscarà és que no puguin arribar a desenvolupar el Covid-19. Els resultats, en 21 dies.

Tensió a la Corona

Felip VI ha fet públic que renuncia a l’herència que li pogués correspondre de Joan Carles I i retira l’assignació al rei emèrit. La informació periodística que ha activat totes les alarmes a la Zarzuela és la que va publicar dissabte ‘The Telegraph’, segons la qual l’actual cap d’Estat és el segon beneficiari d’una fundació ‘offshore’ on es va ingressar una suposada donació de 65 milions d’euros de l’Aràbia Saudita al seu pare. Des de Madrid, José Antonio Zarzalejos analitza la situació en ‘La Corona, en risc.’