Els EUA inicien proves en éssers humans per a una vacuna contra el coronavirus

Els experts administren dosis als primers dels 45 voluntaris, tots ells, adults sans d'entre 18 i 55 anys, que formaran part d'aquest experiment al llarg de sis setmanes

vacuna / Ted S. Warren (AP)

Els Estats Units han iniciat aquest dilluns les proves en éssers humans per a una vacuna que protegeixi del coronavirus, segons han informat els Instituts Nacionals de Salut (NIH, en anglès) en un comunicat.

«La fase 1 de la prova clínica per avaluar una vacuna en investigació dissenyada davant la malaltia del coronavirus 2019 ha començat a l’Institut d’Investigació Sanitària Kaiser Permanente Washington, a Seattle (EUA)», han assegurat els Instituts Nacionals de Salut, que financen aquest projecte a través d’un dels seus centres, l’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses (NIAID).

Els experts han administrat aquest dilluns la vacuna al primer dels 45 voluntaris, tots ells, adults sans d’entre 18 i 55 anys, que formaran part d’aquest experiment al llarg de sis setmanes.

Proves a Catalunya

A Catalunya també ha iniciat des d’aquest mateix dilluns un assaig clínic amb medicaments ja existents per tractar la sida destinat a tallar les cadenes de transmissió del coronavirus. L’objectiu no és la cura, sinó parar el contagi, ja que es tracta d’un virus molt transmissible: cada persona infectada n’encomana, al seu torn, una mitjana tres (això és, entre el 5% i el 15% dels seus contactes).

«L’objectiu del nostre estudi és parar aquestes cadenes de transmissió. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant 14 dies; busquem disminuir aquest temps», ha explicat aquest dilluns l’investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Badalona) Oriol Mitjà a través d’una roda de premsa telemàtica.

En l’estudi que es realitza als EUA s’estan avaluant les diferents dosis d’aquesta vacuna experimental per a la seguretat i la seva capacitat d’induir una resposta immune als voluntaris.

El director del NIAID, Anthony Fauci, ha explicat en el nota que «trobar una vacuna segura i efectiva per prevenir la infecció per SARS-CoV-2 és una prioritat urgent de salut pública».

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Actualment no existeix cap vacuna aprovada per les autoritats sanitàries per prevenir el contagi.

RNA-1273 ordena a les cèl·lules del cos que expressin una proteïna viral que s’espera que provoqui una forta resposta immune.

D’acord al NIAID, la vacuna experimental ha tingut resultats prometedors en models animals i aquesta és la primera vegada que prova en humans.

Els científics han sigut capaços de desenvolupar-la gràcies a estudis previs sobre els coronavirus que van ocasionar les epidèmies de SARS i MERS en el passat.