Les cinc notícies que marcaran la jornada d'aquest dilluns, 9 de març del 2020

Espanya confia en el tancament d'Itàlia per contenir el coronavirus i altres notícies que marcaran l'actualitat d'aquest dilluns, 9 de març

zentauroepp52590464 tourists wearing protective face masks as a protection again200307213353 / MIGUEL MEDINA

Bon dia. Aquestes són les 5 notícies que marcaran l’actualitat d’aquest dilluns, 9 de març del 2020.

Espanya confia en el tancament dràstic d’Itàlia

Itàlia viu avui el primer dia feiner del tancament dràstic de la Llombardia i de 14 províncies més per intentar contenir el coronavirus, mesura que suposa l’aïllament de 16 milions de persones. El desconcert regna en aquestes primeres hores al nord del país, on han començat a anul·lar-se vols. Espanya confia en l’eficàcia del pla italià. Avui el president del Govern, Pedro Sánchez, presideix la comissió de seguiment en el Ministeri de Sanitat. Seguim en directe l’evolució de l’epidèmia.

Trama Gürtel: comença el judici per la visita del Papa a València

L’Audiència Nacional jutja des d’aquest dilluns l’expresident de les Corts valencianes i ex director general de la Policia Juan Cotino i una vintena de persones més, per la suposada contractació irregular d’una empresa de Gürtel per a actes celebrats per la visita del papa Benet XVI a València el 2006.  

La UE i Turquia aborden la nova crisi migratòria

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, viatjarà aquest dilluns a Brussel·les per reunir-se amb la plana major de la Unió Europea, en una trobada que es preveu transcendental per desencallar o no l’actual crisi migratòria entre Grècia i Turquia. Erdogan es reunirà amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i amb el president del Consell Europeu, Charles Michael, per parlar sobre «migració, seguretat, estabilitat a la regió i la crisi a Síria». Mentrestant, a Lesbos, creix la tensió entre el mig miler de migrants que continuen bloquejats en un barco.

Cessat el número dos d’Alfred Bosch per assetjament sexual

Hores després que milers de dones sortissin als carrers per reivindicar el final del masclisme, de l’assetjament i de la violència sexual, ha transcendit que la Conselleria d’Afers Exteriors ha cessat el cap de gabinet d’Alfred Bosch, Carles Garcias, per un presumpte cas d’assetjament sexual. Tant la conselleria com ERC han obert investigacions internes per aclarir els fets.

Cs inicia nova etapa amb Inés Arrimadas

Inés Arrimadas serà la nova presidenta de Ciutadans després d’haver guanyat àmpliament les primàries del partit. Arrimadas ha obtingut el 76,9% dels vots i Francisco Igea s’ha quedat amb el 22,3%.