Decret contra l'epidèmia

Itàlia decreta l'aïllament per a 16 milions de persones: aquestes són les prohibicions

Col·legis tancats, casaments i funerals cancel·lats i horaris restringits als bars, entre altres mesures

milan / periodico

El president del Govern italià, Giuseppe Conte, aquesta matinada ha firmat el decret amb què es vol lluitar contra la difusió del coronavirus i que aïlla 16 milions de persones que viuen a la regió de la Llombardia i 14 províncies italianes més.

El decret, com va expressar Conte, imposa «sacrificis, de vegades petits, de vegades grandíssims, però és el moment de l’autoresponsabilitat» contra una epidèmia que s’expandeix sense fre i que ja ha causat 233 morts i 5.061 infectats a tot el país.

Aquests són els punts del decret que divideix Itàlia en dos i que afecta la regió de la Llombardia (10 milions de persones) i 14 províncies repartides al nord d’Itàlia (Mòdena, Parma, Piacenza, Reggio de l'Emília, Rímini, Pesaro i Urbino, Venècia, Pàdua, Verbano-Cusio-Ossola, Treviso, Vercelli, Novara, Asti i Alessandria):

- Es prohibeix l’entrada o sortida del territori, excepte per exigències laborals comprovades o extraordinàries com motius de salut.

- Les persones amb febre de més de 37,5 graus han de quedar-se a casa i no mantenir contactes, amb la prohibició absoluta de moviment d’aquells que han sigut detectats positius de coronavirus.

- Es recomana promoure que, durant aquest període, els treballadors s’agafin vacances o permisos.

- Es tanquen guarderies, escoles de tots els nivells i universitats tant públiques com privades.

- Se suspenen totes les manifestacions públiques i competicions esportives, excepte les professionals, que s’hauran de fer a porta tancada.

- Es cancel·len les cerimònies de casament civils i religioses i els funerals i per a l’obertura dels llocs de culte s’haurà de garantir la seguretat de la distància entre les persones.

- Es tanquen gimnasos, piscines, estacions d’esquí, centres culturals, discoteques, teatres, cines, pubs...

- Es mantenen oberts els bars des de les 6.00 fins a les 18.00 hores, però respectant un espai d’almenys un metre entre les persones, igual que els restaurants.

- Es tanquen els centres comercials de mida mitjana i gran durant el cap de setmana.

- Se suspenen tots els permisos del personal sanitari i dels treballadors que siguin necessaris per gestionar la crisi.

A la resta d’Itàlia es reforcen les mesures ja aprovades i també es tanquen els teatres i els museus i de moment es manté el tancament de les escoles i universitats fins al 15 de març.

Tancaments d’enclavaments turístics

Les mesures extraordinàries adoptades a Itàlia per provar de contenir l’expansió del coronavirus estan provocant el tancament dels principals monuments i llocs turístics del país des d’aquest diumenge. El Colosseu de Roma es mantindrà tancat fins al 3 d’abril en compliment del decret.

«De conformitat amb el decret del president del Consell de Ministres del 8 de març del 2020... el Parc Arqueològic del Colosseu i els monuments relacionats (Colosseu, el Palatí, Fòrum Romà, Domus Aurea) observen la disposició governamental al suspendre l’obertura al públic fins al 3 d’abril», es llegeix en la pàgina web.

Els turistes avui també s’han trobat clausurat el popular complex de les termes de Caracal·la per les mesures contra el coronavirus.

Més al sud, a Nàpols, les ruïnes de Pompeia també han tancat per complir les disposicions del decret, que suspèn l’obertura de tots els museus estatals i llocs de cultura.