Ciberdelinqüència

Alerta per estafes a través de Wallapop

Ciberdelinqüents es fan passar per compradors per obtenir dades personals i bancàries de venedors d'aquesta plataforma

mujer-trabajando

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha detectat diversos casos d’intent de frau en l’aplicació de compravenda d’articles de segona mà Wallapop per part de ciberdelinqüents que es fan passar per compradors per obtenir dades personals i bancàries de venedors d’aquesta plataforma.

Segons ha informat en l’últim butlletí publicat aquest divendres, el ciberdelinqüent redirigeix la comunicació cap al correu electrònic, mitjançant el qual mira d’enganyar el venedor perquè li enviï diners a través de targetes prepagament o li proporcioni les seves dades bancàries mitjançant un ‘phishing’ o suplantació d’identitat realitzat a l’empresa de logística i transport DHL.

Davant d’aquest cas, l’Incibe ha aconsellat denunciar l’usuari amb les opcions de report de la mateixa aplicació.

Aquest artifici podria ser utilitzat en altres aplicacions de característiques similars, segons ha advertit l’Incibe.

Alertar el banc

«Si algú vol adquirir algun dels teus productes a distància, exigeix que realitzi la transacció dins del sistema de Wallapop enviaments perquè el pagament estigui protegit i no córrer riscos», ha recomanat el centre tecnològic sense oblidar que mai s’ha de donar a presumptes compradors o empreses de transport dades personals o bancàries, ni adquirir cap tipus de targeta de prepagament ‘online’.

En cas d’haver sigut víctima d’aquest tipus de frau, i haver realitzat el pagament indicat, l’Incibe insta a interposar una denúncia davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

«Guarda totes les evidències de què disposis perquè puguis demostrar els fets denunciats», ha indicat.

A més, si s’hagués facilitat dades personals i bancàries (número de targeta, data de caducitat i codi de seguretat), ha incidit en la necessitat de contactar com més aviat millor amb l’entitat financera per informar-los de tot plegat. 

Temes:

Estafes Wallapop