Les cinc notícies que marcaran la jornada d'aquest dimecres, 4 de març

El primer mort per coronavirus a Espanya va ser el 13 de febrer i altres notícies que marcaran l'actualitat d'aquest dimecres 4 de març

zentauroepp52590927 coronavirus clinic200303093735 / Hospital Clinic Barcelona

Bon dia. Aquestes són les notícies que marcaran l’actualitat d’aquest dimecres, 4 de març.

El primer mort per coronavirus a Espanya va morir el 13 de febrer

La primera víctima del coronavirus a Espanya va morir el passat 13 de febrer a València.  Seguim en directe l’evolució de l’epidèmia i la gestió d’aquesta crisi sanitària.

Biden s’emporta el ‘superdimarts’ però Sanders guanya Califòrnia

Ressaca del ‘superdimarts’ als EUA. Els primers resultats apunten que Joe Biden ressuscita a l’imposar-se en la majoria d’estats en disputa però Bernie Sanders guanya a Califòrnia, la grossa de la nit. 

49 imputats per desviació de fons públics al procés

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre citarà a declarar com a imputades 49 persones que estan implicades en la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona cap a determinades entitats, entre les quals, algunes de l’òrbita sobiranista i de Convergència Democràtica (CDC), segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El magistrat no precisa les dates en què hauran de comparèixer els investigats, però deixa constància que un dels implicats en la trama és el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases i que elevarà el seu cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva condició d’aforat.  

Europa inicia el tràmit de la llei climàtica

La Comissió Europea adoptarà aquest dimecres l’anunciada llei climàtica amb la qual vol convertir Europa en el primer continent climàticament neutre per al 2050, un dels grans pilars del Pacte Verd Europeu, amb el qual la UE aspira a transformar l’economia del vell continent. No obstant, l’objectiu de reducció d’emissions per al 2030 quedarà aparcat fins després de l’estiu. L’esborrany del reglament, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, avança la intenció de l’Executiu comunitari de presentar una proposta, però «per al setembre del 2020».  

L’ensenyament públic andalús, en vaga

Més de 100.000 funcionaris docents i personal laboral, i 1,6 milions d’alumnes estan cridats aquest dimecres a la vaga de l’ensenyament públic a Andalusia en contra del nou decret aprovat per la Junta d’Andalusia (PP i Cs). El text, que modifica els criteris d’escolarització, dona ales a l’ensenyament concertat a l’ampliar les opcions de les famílies per poder triar aquest tipus de centres tot i que no es trobin a la seva demarcació escolar. Una decisió que per als sindicats i confederacions d’ampes amaga un intent de, arribat el moment, tancar línies als centres públics i prescindir de professors interins amb l’argument que no hi ha demanda ni alumnat.