Prevenció del coronavirus

Els metges de família asseguren que a Espanya no és necessari utilitzar mascaretes

Els doctors insisteixen que és més important tossir utilitzant mocadors d'un sol ús o flexionant el colze sobre la boca

Només les han d'utilitzar malalts o sospitosos d'estar infectats

zentauroepp52480563 grafcva2347 valencia 25 02 2020 viajeros procedentes de 200225185159 / BIEL ALINO

El Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), ha assegurat que a Espanya no és necessari utilitzar mascaretes per protegir-se del nou coronavirus.

«En aquests moments, el més important per a la població general és que mantingui una adequada higiene respiratòria, és a dir, tossir utilitzant mocadors d’un sol ús o flexionant el colze sobre la boca. Així mateix, és molt important una estricta higiene de mans», ha explicat la doctora responsable del SEMG, Maite Jorge Bravo.

Només per a malalts o infectats

Per tant, ha prosseguit, l’ús de mascaretes només estaria recomanat en els casos indicats pel Ministeri de Sanitat, és a dir, persones malaltes o sospitoses d’estar infectades, contactes d’aquestes persones i professionals que prestin assistència al malalt. No obstant, la doctora ha puntualitzat que aquestes recomanacions podrien canviar si la situació epidemiològica ho requerís.

Tipus de mascaretes

Dit això, i a fi de millorar l’educació sanitària de la població, el Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la SEMG ha informat que hi ha dos tipus de mascaretes: la mascareta quirúrgica, que és la indicada en els malalts o casos sospitosos o en investigació del nou coronavirus; i les mascaretes FFP2 d’alta protecció o eficàcia, que protegeixen i impedeixen que les partícules i aerosols líquids del medi ambient siguin inhalats per l’usuari.

L’organització ha explicat que aquestes últimes «tenen una eficàcia de filtració del 92% i estan indicades per a un aïllament aeri quan es preveu una possible exposició a agents infecciosos que es transmeten per via aèria, com és el cas dels coronavirus, que es transmeten per via respiratòria mitjançant gotes més grans de 5 micres (per exemple, les generades al tossir, parlar o esternudar) i per contacte directe de les mucoses (boca, ulls, nas) amb secrecions o amb material contaminat, que es poden transportar en mans o objectes».

Risc moderat de contagi

No obstant, la doctora Bravo ha reiterat que, en el dia d’avui, només són necessàries en els casos indicats per les autoritats de salut pública, i ha recordat que actualment el risc del coronavirus per a la salut es considera moderat, per la qual cosa no és necessari que la població s’«alarmi i iniciï la compra de mascaretes de manera indiscriminada» a les farmàcies, internet o altres establiments.

Finalment, ha explicat que els metges de família facilitaran mascaretes quirúrgiques als pacients que acudeixin als centres sanitaris amb sospita clínica d’infecció per coronavirus, i que en els contactes o aïllament domiciliari, se seguiran les indicacions preventives de les autoritats de Salut Pública de cada comunitat autònoma, d’acord amb les directrius del Ministeri de Sanitat.