LA GESTIÓ DEL VIRUS

Coronavirus: l'OMS posa com a exemple la Xina i adverteix que la resta del món «no està preparat»

Un expert lloa la reacció de la Xina per controlar el brot, que va a la baixa

Per primera vegada hi ha més contagis diaris a la resta de món que al país asiàtic

zentauroepp52493233 coronavirus china200226105240 / STR

Bruce Aylward, cap de la missió d’experts de l’Organització Mundial de la Salut i la Xina que ha visitat diverses ciutats del país asiàtic per veure l’evolució del brot de coronavirus Covid-19, ha assenyalat que Xina està aconseguint controlar l’epidèmia, mentre que la resta del món encara «no està llesta». A més, per primera vegada, el nombre de contagis diaris és superior a la resta del món que a la Xina, segons ha anunciat l’OMS aquest dimecres.

Amb 411 nous casos a la Xina i 427 a la resta del món registrats dimarts, «el nombre de nous casos fora de la Xina supera per primera vegada el nombre de casos nous a la Xina», ha recalcat el president de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després d’una reunió a Ginebra.

«La unànime conclusió de l’equip és que la Xina ha canviat el curs del brot dins del país. El que era un ràpid creixement, s’ha estabilitzat i ha començat a baixar més ràpid que el que un pot esperar si haguéssim estat observant les dinàmiques naturals d’aquest tipus de casos. Centenars de milers de casos s’han previngut a la Xina gràcies a aquesta agressiva intervenció», ha assegurat Aylward en roda de premsa aquest dimarts.

De fet, l’expert ha recomanat que en lloc de debatre sobre si el coronavirus és o serà una pandèmia, el que haurien de fer la resta de països és copiar les estratègies que han funcionat a la Xina. «¿Quants països tenen plans per tenir llits d’hospital, ventiladors, subministrament d’oxigen, capacitat de laboratori?», s’ha preguntat, a la qual cosa ha afegit que és necessari «mirar» l’exemple de la Xina.

Limitacions de moviment

L’expert va dir que no havia vist res semblant en els seus 30 anys com a epidemiòleg. «Ha sigut l’aplicació del que alguns estimen són velles i bàsiques normes de salut pública amb un rigor i d’una manera mai vista abans en la història. Bàsicament el que han fet és trobar els casos de contagi, els han aïllat i han aplicat limitacions de moviment», ha assegurat.

Aylward ha enumerat cinc estratègies de la Xina que han sigut «crítiques» per apaivagar el brot, entre elles la restricció de moviments «estricta» a Wuhan, epicentre del brot; «reorientar» tota la maquinària estatal per a la contenció; l’ús de dades per trobar cada contacte; hospitals especialitzats en la lluita contra el Covid-19 o un tractament científic «molt àgil».

D’altra banda, ha detallat que la «segona gran conclusió» és que la resta de països «simplement no estan preparats». «Però poden estar-ho ràpidament si hi ha un canvi de mentalitat sobre com manejarem la malaltia», ha puntualitzat Aylward. L’expert ha comentat que molts països es pregunten si el Covid-19 és una pandèmia: «Això és una epidèmia que està creixent ràpidament en diferents llocs i que cal aturar superràpidament per prevenir una pandèmia».