És molt a prop del seu sol

Un planeta com Júpiter orbita la seva estrella perillosament cada 18 hores

Es tracta del període orbital més curt mai observat per a un planeta d'aquest tipus

undefined44365882 nasa s juno spacecraft captures jupiter s southern hemispher181213191232 / HANDOUT

Els astrònoms de la Universitat de Warwick han observat un exoplaneta orbitant una estrella en poc més de 18 hores, el període orbital més curt mai observat per a un planeta d’aquest tipus.

Significa que un sol any per a aquest Júpiter calent, un gegant gasós similar en mida i composició a Júpiter al nostre propi sistema solar, passa en menys d’un dia de temps a la Terra.

El descobriment es detalla en un nou article publicat a ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ i els científics creuen que pot ajudar a resoldre un misteri de si tals planetes estan en procés d’espiral destructiva cap als seus sols.

El planeta NGTS-NGTS-10b va ser descobert a uns 1.000 anys llum de distància de la Terra com parteix de l’Enquesta de Trànsit de Pròxima Generació (NGTS), una enquesta d’exoplanetes amb seu a Xile que té per objectiu descobrir planetes de la mida de Neptú utilitzant el mètode de trànsit.

Extremadament estrany

L’autor principal, el doctor James McCormac, del Departament de Física de la Universitat de Warwick, va dir en un comunicat: «Estem entusiasmats d’anunciar el descobriment de NGTS-NGTS-10b, un planeta de període extremadament curt de la mida de Júpiter que orbita una estrella no gaire diferent del nostre Sol.

«Tot i que en teoria els Júpiter calents amb períodes orbitals curts (menys de 24 hores) són els més fàcils de detectar a causa de la seva gran mida i freqüents trànsits, han demostrat ser extremadament rars. Dels centenars de Júpiter calents coneguts actualment, només n’hi ha set que tenen un període orbital de menys d’un dia».

NGTS-NGTS-10b orbita tan ràpid perquè està molt a prop del seu sol, només el doble del diàmetre de l’estrella que, en el context del nostre sistema solar, la ubicaria 27 vegades més a prop que Mercuri del nostre propi Sol. Els científics han notat que està perillosament a prop del punt en què les forces de marea de l’estrella eventualment destrossarien el planeta.