ALERTA MUNDIAL

Rússia prepara una llei que permetrà expulsar els estrangers amb malalties infeccioses

El primer ministre Mixustin creu necessari l'existència d'una llei semblant a causa de l'epidèmia per coronavirus

zentauroepp52111799 30 01 2020 january 29 2020 moscow russia increasing san200204193130 / Igor Ivanko

Rússia té previst aprovar una bateria d’esmenes legislatives que permetrà la deportació dels ciutadans estrangers afligits de malalties infeccioses, com la tuberculosi, el VIH o el coronavirus. El país, que comparteix amb la Xina una enorme frontera de més de 4.000 quilòmetres de longitud, se sent extremament vulnerable a l’epidèmia que ha empès l’Organització Mundial de la Salut a declarar per cinquena vegada en la seva història una emergència sanitària global.

La iniciativa legal parteix del flamant Govern de Mikhaïl Mixustin, segons ha revelat el rotatiu progovernamental ‘Izvestia’, i pretén esmenar alguns articles de la llei sobre l’estatus dels ciutadans forans en territori rus. El text inclou una llarga llista de 16 virus infecciosos, entre els que hi ha el còlera, la pesta, l’àntrax  o els ja esmentats VIH i coronavirus, entre d’altres, mentre concedeix als òrgans del poder la capacitat d’«adoptar la mesura d’expulsió administrativa de ciutadans estrangers que pateixen malalties que presentin perill per a la gent que els envolta». 

Decisió ministerial 

La decisió de deportar un individu determinat podrà ser adoptada pel Ministeri de l’Interior, el de Sanitat, el Servei Federal de Seguretat (ex-KGB) o qualsevol òrgan estatal de supervisió sanitariepidemiològica. El projecte de llei es presentarà a la Duma, la Cambra baixa del Parlament, el maig que ve, i es calcula que podrà entrar en vigor a finals de la primavera. Les forces polítiques presents a la Cambra, ja eren oficialistes, ja siguin de l’oposició sistèmica, ja han donat a entendre que no s’hi oposaran. «En aquest país manquem d’un text normatiu que reguli la qüestió de la deportació d’aquests emigrants», ha justificat Mikhaïl Emelianov, número dos del grup parlamentari Rússia Unida, el partit governamental rus, uns arguments idèntics als que van fer servir les fonts d’Executiu consultades per ‘Izvestia’ a l’hora de jusificar la iniciativa governamental.

Després de limitar enormement els moviments a través de l’enorme i porosa frontera entre els dos gegants asiàtics, Moscou ha enviat a la Xina dos avions per repatriar els seus ciutadans allà atrapats. Els evacuats seran internats durant dues setmanes, el període d’incubació del virus, en un centre de quarantena a la regió de Tyumen, a Sibèria. Ulianovsk i Samara, dues regions de la Rússia europea, a uns 900 quilòmetres a l’est de Moscou, han suspès les classes a les escoles per un brot de grip.