Emergència sanitària

Arriben a Corea del Sud 367 evacuats de la Xina pel coronavirus de Wuhan

Aquest és el primer grup de ciutadans sud-coreans que han sigut trets en vol xàrter i posats en aïllament per disminuir els riscos de possibles contagis

corea-del-sur-coronavirus

Un primer grup de 367 sud-coreans evacuats de la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre del recent brot de coronavirus, va arribar aquest divendres a Seül entre estrictes controls sanitaris en un moment en què creix el nerviosisme davant la persistent propagació del patogen per diferents països.

Els evacuats, que van arribar a l’aeroport de Gimpo entorn de les 08.00 hora local (23.00 GMT de dijous), estan obligats a sotmetre’s a un nou examen mèdic abans de ser enviats a dues instal·lacions al centre del país on es mantindran aïllats durant 14 dies, el període màxim d’incubació del virus.

Presenten alguns símptomes

El passatge, que havia sigut posat en quarantena a Wuhan des de principis de setmana, ja es va sotmetre a un examen mèdic abans d’embarcar en el vol xàrter. De fet, a un dels passatgers se li va impedir viatjar al comprovar-se que tenia febre (un dels símptomes del coronavirus xinès), segons va informar l’agència Yonhap.

El Govern sud-coreà ja havia alertat que qualsevol amb símptomes no podria pujar a l’avió. Aquest primer grup constitueix la meitat dels aproximadament 720 sud-coreans que han sol·licitat ser evacuats de Wuhan, ciutat on es va originar el virus i que Pequín ha tancat a l’exterior des de fa més d’una setmana.

El Govern de Seül té previst enviar com més aviat millor un altre vol xàrter per recollir els sud-coreans restants i està pendent de l’autorització de les autoritats xineses.

Descontentament dels ciutadans

A la creixent intranquil·litat de l’opinió pública a Corea del Sud, on en les últimes hores s’han confirmat tres nous casos de contagi (n’hi ha set en total), se suma el descontentament dels residents de les localitats de Asan i Jincheon (90 quilòmetres al sud de Seül), que acullen els centres de quarantena per a evacuats.

Desenes de veïns han mirat de bloquejar els accessos als recintes de quarantena i fins i tot van llançar ampolles d’aigua al viceministre de Sanitat, Kim Gang-lip, quan va acudir a informar sobre el dispositiu aquesta setmana.

El temor de nous contagis també va obligar dimecres al tancament temporal de l’oficina d’enllaç intercoreà situat a la localitat fronterera nord-coreana de Kaesong, actualment l’únic espai de diàleg entre els dos veïns, que tècnicament segueixen en guerra.

El nombre de persones encomanades pel coronavirus arriba ja pràcticament a 10.000, amb 213 morts a la Xina i casos confirmats en una vintena de països, fet que ha obligat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a declarar l’emergència internacional.