solidaritat

Voluntaris de tot Catalunya es bolquen a netejar les platges arrasades

Les xarxes socials es converteixen en motor de convocatòries per ajudar a recuperar el litoral

Moltes altres persones hi acudeixen espontàniament a retirar plàstics i escombraries

zentauroepp51924747 bcn playa200124181847

Després del devastador temporal ‘Gloria’, arriba la marea solidària. Milers de mans s’estan sumant voluntàriament a la dura tasca de mirar de recuperar l’arrasat litoral català, sigui de manera espontània o responent a crides de les xarxes socials. A Barcelona, molts veïns s’han abocat avui divendres a retirar les restes de plàstics i escombraries que el mar va escopir a les platges. En innombrables localitats costaneres s’han convocat accions per a tot el cap de setmana.

A la Barceloneta molts ciutadans s’afanyaven aquest divendres a agafar amb les seves mans la ingent quantitat de deixalles que, com una mena de venjança de la naturalesa, les ones han tornat als qui les van generar algun dia. Persones de totes les edats han estat netejant durant hores.

En altres punts, com ara la zona de la Nova Bocana, dos restaurants s’han ocupat d’incentivar o premiar aquest esforç personal. Els locals Gallito i Pokemaoli han fet un avís a les xarxes socials sota el lema «El mar ens torna el que li llancem» i prometien paella i cervesa per a tot aquell que s’arremangués aprofitant la tornada del bon temps. L’acció ha durat de les 14.00 a les 18.30 hores.

Al Maresme, on els efectes del ‘Gloria’ han causat estralls a totes les seves platges, els mateixos residents estan organitzant grups per col·laborar activament en la neteja, per intentar recuperar una normalitat que encara es veu molt llunyana. Són molts els exemples. A Caldes d’Estrac, amb una de les platges més boniques de la comarca, a les 11.00 hores de demà dissabte, s’ha convocat grans i petits a treure plàstics, partint de la platja de les Barques. L’ajuntament s’hi ha implicat facilitant eines, la coordinació del treball i la posterior eliminació dels residus. 

També hi ha mobilitzacions previstes a Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt també per a demà al matí, convocades davant el restaurant la Caleta a la mateixa hora. A la veïna Cabrera de Mar es demana màxima difusió perquè la població s’aboqui a una recollida convocada davant el Club Nàutic, que s’ha organitzat de manera que les brigades municipals la puguin retirar fàcilment més tard. Molts altres municipis de la costa barcelonina, com Montgat Mataró s’estan mobilitzant en el mateix sentit, sabent que els operatius de l’administració poden no donar l’abast aquests dies. 

Les moltes localitats que han organitzat aquestes accions solidàries inclouen de Girona a Tarragona. Entre les quals, Llançà, Sant Feliu de Guíxols, Calella, Cunit, l’Ampolla i una llarga llista.