TRES DELICTES EN TOTAL

Un entrenador de futbol condemnat per abusos sexuals a menors eludirà la presó

L'acusat ha de pagar una indemnització de 18.000 euros a les seves víctimes

futbol-sala

Un entrenador de futbol base ha sigut condemnat aquest dilluns per tres delictes d’abusos sexuals a menors a una pena que suma cinc anys de presó i a pagar una indemnització de 18.000 euros, tot i que no entrarà a la presó perquè la pena separada de cada un dels tres delictes que se li imputen no supera els dos anys.

Abans de començar el judici, celebrat a l’Audiència Provincial de Barcelona, les parts han arribat a un acord pel qual l’acusat ha reconegut els fets dels quals se l’acusava i a canvi la fiscalia i l’acusació particular han rebaixat la petició de pena de 12 anys de presó a 5 anys.

Els fets enjudiciats es remunten a diverses dates del 2017 i del 2018 quan l’acusat, Fernando V., era entrenador de l’equip cadet del Club Esportiu Atlètic Poblenou i va realitzar tocaments en diverses ocasions a tres dels seus jugadors, que en aquell moment tenien 15 anys.

Tretze tocaments «libidinosos»

El relat de les acusacions inclou fins a 13 tocaments que, en paraules de la fiscalia, es van produir amb «ànim libidinós» per part de Fernando V. i que van consistir la major part de les vegades en tocaments als testicles «per sobre de la roba».

El ‘modus operandi’ de l’entrenador consistia a aprofitar els dies en què algun dels tres menors abusats arribava tard a l’entrenament i es valia de «la solitud del vestidor» per introduir-se a l’estada i realitzar els tocaments.

En una altra ocasió, el desembre del 2017, el Club Esportiu Atlètic de Poblenou va habilitar una sala per veure el partit Barcelona-Reial Madrid i una de les víctimes va arribar una estona abans del partit per «ajudar en la col·locació de les cadires», situació que va aprofitar l’acusat per «tocar-li els genitals per sobre de la roba».

També es van produir abusos en un viatge que l’equip va fer a Calella durant la Setmana Santa del 2018 per disputar un torneig, durant el qual els membres de l’equip es van allotjar en un hotel. Els tres menors abusats compartien habitació i, a la tarda, mentre descansaven, l’entrenador va entrar diverses vegades, es va estirar al llit amb ells i «els va palpar els testicles» de nou en diverses ocasions.

Exigència que parés

Per aquests últims abusos, i segons explica l’escrit de qualificació, l’entrenador va ser reprovat pels menors, que li «exigien» que parés.

En l’acte del judici, l’acusat ha reconegut haver comès els fets, de manera que el tribunal ha procedit a dictar la sentència prescindint de la declaració de l’acusat i del testimoni de les víctimes.

El tribunal, seguint la petició de les acusacions, ha condemnat l’acusat per dos delictes d’abús sexual continuat, amb una pena de 2 anys de presó per cada un, i un d’abús sexual simple, amb una pena d’un any, cosa que deixa un còmput total de 5 anys de presó.

A més dels 5 anys de presó, el tribunal ha condemnat Fernando V. a pagar una indemnització de 18.000 euros als menors, distribuïts en pagaments de 8.000, 6.000 i 4.000 euros en proporció amb els abusos rebuts per cada un d’ells.

Inhabilitació per tenir contacte amb menors

També s’ha imposat a Fernando V. la realització d’un curs d’educació sexual a l’Institut de Psicologia Forense de Barcelona, 9 anys d’inhabilitació per exercir professions en les quals tingui contacte regular amb menors i 6 anys de llibertat vigilada, un règim pel qual els Mossos d’Esquadra faran informes mensuals del comportament que mantingui el condemnat.