AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Un professor que va abusar de tres menors es deslliura de la presó

La fiscalia rebaixa la petició de la pena inicial de 13 anys de presó a només quatre anys i un mes

El tribunal, amb el beneplàcit de l'acusació pública, suspèn l'ingrés en un centre penitenciari

zentauroepp51750576 juicio abuso200115120522 / Robert Ramos

Un professor acusat d’abusar sexualment de tres alumnes menors d’edat en un institut públic de l’Ametlla del Vallès s’ha lliurat de trepitjar la presó, malgrat que la fiscalia sol·licitava inicialment per a ell 13 anys de presó per tres delictes. En la vista que s’ha celebrat aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona, l’acusació pública, després d’un pacte amb la defensa i el reconeixement dels fets per part de l’imputat, Carles Santandreu Ojeda, ha modificat la seva petició de pena i l’ha rebaixat a quatre anys i un mes de presó, al·legant la reparació del mal per part de l’imputat (va pagar a les seves víctimes 2.700 euros d’indemnització per danys morals) i dilacions indegudes en la tramitació del procés, que es va iniciar el 2016.

Després d’aquest tràmit i després de declarar-se la fermesa de la sentència de conformitat per part de la Secció 9 de l’Audiència, la fiscalia no s’ha oposat a la petició de la defensa que se suspengui l’execució de la condemna durant quatre anys a qui va ser mestre de l’Institut Eugeni Xamar a canvi del pagament d’una multa de 6.000 euros i l’assistència a un curs sobre conducta sexual. Els motius argumentats són que Santandreu ja no exerceix com a professor i tampoc té contacte amb les víctimes.

Penes individualitzades

Els magistrats han acceptat per unanimitat les condicions de la fiscalia i han acordat que el mestre no ingressi, ara per ara, a la presó. Només es produiria el seu empresonament si delinquís de nou durant els pròxims quatre anys. Els jutges, han tingut en compte que cap de les penes imposades per a cadascun dels tres delictes i de manera individualitzada no supera els dos anys de presó, el màxim fixat per suspendre l’execució de la condemna. Santandreu ha sigut condemnat, en concret, a 10 mesos, 15 mesos i dos anys de privació de llibertat.  El tribunal també li ha imposat tres anys de llibertat vigilada, així com inhabilitació per a qualsevol professió que comporti contacte amb menors i prohibició d’acostar-se o comunicar-se amb les víctimes. La sentència ha sigut dictada ‘in voce’. La fiscalia i la defensa, al tractar-se d’una sentència de conformitat, van anunciar que no presentaran recurs.

Santandreu ha reconegut, així, que entre el novembre i el desembre del 2015 va agafar els genitals a dos alumnes, de 16 i 14 anys, per sobre de la roba. A un d’ells, fins i tot, li va aixecar la samarreta deixant a la vista el tors, i a l’altre, en diferents ocasions, li va pessigar i tocar les natges. Això últim l’hi va fer també a la seva tercera víctima, de 14 anys. El professor ara condemnat impartia classes de francès i algunes assignatures optatives, com valors ètics. Després de la denúncia del centre escolar i en ple escàndol pel ‘cas Maristes’, va arribar a ser detingut el febrer del 2016, tot i que va quedar en llibertat després de declarar davant del jutge. Per tant, no ha passat ni un sol dia a la presó.