UNA MESURA EXCEPCIONAL

Treball tramitarà la regularització de l'heroi senegalès de Dénia

L'immigrant va arriscar la seva vida per treure un altre home atrapat en un incendi

zentauroepp51311545 denia191210200758 / ALFONS PADILLA

La Delegació del Govern al País Valencià ha demanat al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social que expedeixi la documentació i identificació d’estranger per al senegalès que divendres passat va rescatar un home amb mobilitat reduïda en un incendi a Dénia (Alacant).

El delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, ha informat aquest dijous, en declaracions als periodistes durant la presentació del nou operatiu de Salvament Marítim, que la petició va ser emesa aquest dimecres i que el Ministeri «ha entès que sí que es podrien donar les causes» per expedir la documentació de l’home.

Ha afegit que la delegació del Govern ha presentat la proposta al considerar que aquest cas té un caràcter «excepcional» i es mostra convençut que «serà perfectament recollit pel ministeri».

El senegalès és Gorgui Lamine Sow, de 20 anys i que viu sense papers a Gandia (València) amb la seva parella sentimental, una jove compatriota, i la filla que tenen en comú, de només set mesos. Gorgui es desplaça sovint a Dénia, població al nord de la província d’Alacant i situada a pocs quilòmetres de Gandia, per vendre objectes en una parada del mercat ambulant d’artesania.

L’home va entrar en un edifici en flames per rescatar un veí atrapat que no es podia moure, i després se’n va anar sense que ni tan sols li donessin les gràcies. 

«Fet heroic»

Dimarts passat, l’Ajuntament de Dénia va presentar un escrit davant la Subdelegació del Govern a Alacant per demanar la regularització del senegalès pel «fet heroic» del rescat.

La petició es va justificar en alguns dels supòsits «excepcionals» que recull la llei per agilitar els tràmits, en aquest cas la col·laboració en una situació d’emergència amb la policia local per part de Gorgui i també l’interès públic del seu acte valent, ha explicat el regidor de Protecció al Ciutadà de Dénia, Javier Scotto.

Una vegada rebuda la sol·licitud, la Subdelegació del Govern a Alacant va presentar l’escrit a la Delegació del Govern a la comunitat, atès que el senegalès resideix a la província de València, que al seu torn l’ha dirigit amb celeritat al Ministeri.

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va afirmar dimarts passat, al ser preguntat sobre la situació d’aquest immigrant, que viu sense papers a Espanya des de fa dos anys i que la llei preveu «criteris excepcionals» en el procés de regularització d’immigrants.

El ministre també va assenyalar que «l’aplicació de la Llei és el millor i l’únic possible en un Estat de Dret» però que «això no vol dir que es tinguin en compte uns criteris excepcionals que la llei també preveu».