#BaltasarDeVeritat

Torna la campanya perquè el rei Baltasar no sigui pintat

L'objectiu és arribar a tots els pobles de Catalunya per fer una cavalcada «més inclusiva»

baltasar / periodico

L’entitat Casa Nostra Casa Vostra i el col·lectiu d’actors i actrius negres Tinta Negra han llançat aquest dilluns una campanya perquè a les cavalcades de Reis d’aquest Nadal hi hagi un rei Baltasar i el seu patges encarnats per persones negres de veritat.

Sota el lema ‘#BaltasarDeVeritat’, la campanya inclou un mapa que registrarà tots els municipis que s’hagin compromès a prescindir de les cares embetumades durant la nit de Reis.

El mapa es publicarà a la web casanostracasavostra.comcasanostracasavostra.com i a les xarxes socials de l’entitat (Instagram, Twitter i Facebook, @volemacollir), i s’anirà actualitzant a mesura que s’hi afegeixin municipis.

Segons han informat els organitzadors, l’objectiu és arribar a tots els pobles de Catalunya per fer una cavalcada «més inclusiva».

La campanya consta d’un anunci amb la música de The Sey Sisters i la implicació d’actors i actrius negres i una crida a través de les xarxes socials perquè la ciutadania faci tuits etiquetant els comptes de regidors de Cultura, Festes o Joventut, segons el municipi, o les persones o entitats responsables de la cavalcada de Reis, amb l’etiqueta #BaltasarDeVeritat, i els insti a organitzar una festa inclusiva.

Prescindir del betum

Segons dades de Casa Nostra Casa Vostra, l’any passat 32 de les 43 capitals de comarca de Catalunya ja van prescindir del betum per a la figura del rei negre, vuit més que l’any anterior, entre les quals, les de Girona i Reus, ciutat aquesta última on fins i tot van convidar a la carrossa un grup de persones refugiades que viuen a la ciutat i que van arribar a Catalunya a bord de l’‘Open Arms’. 

Altres de capitals, com Berga, es van comprometre a canviar-lo per a la pròxima edició.

Per tradició, a Catalunya, el rei Baltasar l’han representat persones blanques pintades de negre, i habitualment han exagerat i ridiculitzat els trets facials, fent per exemple els llavis molt gruixuts i vermells i donant-los un to de pell desmesuradament negre. 

«Aquesta pràctica de disfressar-se i caracteritzar-se els blancs de negres es coneix al món anglosaxó com a ‘blackface’, és racista i té un origen colonial», segons els responsables de Casa Nostra Casa Vostra.

Per això, segons l’entitat, moltes famílies catalanes amb nens negres no poden portar els seus fills a les cavalcades «amb la qual cosa hi ha una part de la població catalana que no té accés a una festa popular només pel color de la seva pell».