Canvi de temps

El temporal amenaça el litoral mediterrani

zentauroepp45466202 barcelona 14 10 2018 temporal de viento en la barceloneta 191022135000 / JOAN CORTADELLAS

La borrasca que ha afectat aquest cap de setmana bona part de la península s’ha activat a l’aproximar-se al Mediterrani i això causarà una inestabilitat marcada per la pluja, el vent i la mala mar, una situació que podria durar fins dijous.

A aquesta pertorbació s’unirà un flux persistent de component est carregat d’humitat, ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), una situació que donarà lloc a l’àrea mediterrània a precipitacions localment fortes o molt fortes amb acumulacions importants de precipitació, acompanyades de vents forts i mal estat de la mar.

Avui, els xàfecs i les tempestes ja s’han notat, i han estat més forts en àrees del litoral de la meitat sud de València i nord d’Alacant; demà i durant dimecres s’espera que els xàfecs i tempestes fortes o molt fortes i persistents s’estenguin a bona part de l’àrea mediterrània peninsular, les Balears i Melilla.

Les acumulacions més grans durant l’episodi s’esperen dimarts al litoral de Múrcia i est d’Almeria amb valors que poden superar els 100 litres per metre quadrat en 12 hores.

Dimecres les zones més afectades seran la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Balears; a primeres hores de dijous encara és probable que persisteixin les precipitacions en aquestes zones, tot i que tendiran a remetre.

El vent serà un altre fenomen important amb ratxes fortes en general, que als litorals podran arribar els 100 quilòmetres per hora, i al mar la força 7 a 8, amb onades que podran superar els 4 metres.

S’espera que les condicions que han provocat l’emissió d’aquest avís especial cessin al llarg del dijous 5, resumeix l’Aemet.