DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Ortega Smith protagonitza un vergonyós incident amb una víctima de violència masclista | Vídeo

El dirigent de Vox no es digna ni a mirar a Nadia Otmani, que li criticava la seva intervenció negacionista

Almeida desafia el portaveu ultra a assenyalar una mesura contra la violència de gènere que «no estigui justificada»

zentauroepp47245198 epa2835 bruselas b lgica 06 03 2019 el secretario gene190308195457 / OLIVIER HOSLET

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha protagonitzat aquest dilluns un penós incident en un acte organitzat per l’Ajuntament de Madrid amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Abans de pronunciar un discurs negacionista del masclisme, en la coneguda línia del partit ultradretà, una dona víctima de violència de gènere se li ha acostat per criticar-li la seva conducta, davant de la indiferència total del portaveu municipal de Vox, que ni tan sols s’ha dignat mirar-la.

Després de tombar per primera vegada en 15 anys la declaració institucional de l’ajuntament madrileny contra la violència masclista, el portaveu d’extrema dreta ha acudit a un acte al consistori per llegir un manifest contra la llei de violència de gènere. Moments abans que comencés el seu discurs, Nadia Otmani, en cadira de rodes des que el 1997, quan va rebretres trets del marit de la seva germana per haver-la defensat, ha intentat fer-li veure que «no es pot fer política amb això». Amb una fredor a prova de bombes, el portaveu de Vox s’ha mantingut impertèrrit quan Otmani, entre llàgrimes, li ha demanat «respecte per a les mortes, respecte a les dones que pateixen violència de gènere a tot el país». 

Després de fer cas omís del que se li deia, Ortega Smith s’ha situat rere el faristol per llegir un manifest en què la formació ultra demana derogar la llei de violència de gènere, assenyala la immigració il·legal com una de les causes de la inseguretat de les dones i recrimina als«xiringuitos feministes» que rebin subvencions públiques. A més, el dirigent de Vox ha cridat a «trencar el silenci negacionista». 

«No podem permetre que es faci política amb la violència de gènere en aquest país», ha assenyalat Otmani, representant de l’Associació de Dones Marroquines, minuts després. La que va ser víctima de la violència de gènere ha acusat Ortega Smith d’anar a l’ajuntament «a provocar tot el moviment de les dones i els polítics». Una opinió que, sembla, és secundada per moltes de les dones que eren presents durant el discurs del portaveu d’extrema dreta i que han abandonat la sala al crit de «vergonya». 

Almeida el desafia

El discurs d’Ortega Smith i l’incident amb Otmani no ha trigat a provocar reaccions de tots els partits polítics. Un dels primers ha sigut l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que l’ha desafiat a assenyalar una de les 21 mesures acordades pel consistori contra la violència de gènere que «no estigui justificada»: «Digues-me només una d’aquestes mesures si és que en saps alguna, o senzillament t’has negat a saber-les». «Sento profundament que vingueu avui aquí a rebentar un acte d’aquestes característiques. No és política el que has fet avui aquí, és politiqueig», ha continuat Almeida. 

La vicealcaldessa i dirigent de Cs, Begoña Villacís, ha plantejat als dirigents de Vox si pensen que un acte en contra de la violència de gènere és el lloc idoni per defensar el seu discurs: «¿De veritat que el lloc per fer-ho és davant d’un munt de dones maltractades?». Així, la política liberal ha coincidit amb Almeida que «ja no és una qüestió de política, és una qüestió d’humanitat» i que «el folklore està molt bé, però no cap a tot arreu». 

«És una vergonya, a part d’una mostra de poquíssima empatia», ha assenyalat la portaveu de Més Madrid, Rita Maestre. «El que has fet, Javier, no és més que una defensa de les agressions a les dones», li ha etzibat. Moments després, Maestre ha recordat que «l’extrema dreta té la clau del Govern» del consistori i que, per tant, «el PP i Cs no han de cedir ni un mil·límetre, ni un sol gest, ni una sola picada d’ullet, per aconseguir el vot de Vox, respecte a la violència masclista».