EMBOLIC BUROCRÀTIC

Els problemes amb la cita prèvia per a tràmits en estrangeria disparen la picardia

El defensor del poble recomana revisar de forma urgent l'aplicació informàtica en vista de les queixes a vuit províncies

zentauroepp41353470 barcelona 18 12 2017 barcelona afectado por la falta de c191102132514 / CARLOS VALBUENA JUNQUERA

El defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, ha recomanat revisar de forma «urgent» l’aplicació informàtica de cita per a tràmits d’Estrangeria i analitzar si és necessari incrementar les plantilles de les oficines on es fan aquests tràmits, en vista del «nombre important de queixes» a Madrid, Barcelona, Girona, València, Múrcia, Sevilla, Alacant i Palma de Mallorca. La lentitud del sistema, a més, ha disparat la picardia.

Segons exposa el defensor, la demora en la tramitació ha provocat que els interessats acudeixin a locutoris, gestories i establiments similars on, amb mitjans informàtics avançats, obtenen cites de manera massiva, «i impedeixen que els particulars hi puguin accedir». 

«Ells hi estan tot el dia posats, tenen un sistema que saben quan hi ha cites i quan s’acaben. Cobren 30 euros per cita i 50 euros per cita urgent», explica la Gilma, una hondurenya de 40 anys que fa 16 anys que és a Espanya i l’any passat va aconseguir la nacionalitat, però ara són les seves filles les que no poden regularitzar la seva situació.

«Funcionament deficient»

«En aquesta institució s’ha rebut un nombre important de queixes relatives al funcionament deficient del sistema de cita prèvia d’Estrangeria. En els últims mesos s’ha incrementat el nombre de províncies on es detecten aquestes dificultats d’accés», afirma el defensor del poble en una recomanació.

Segons precisa la institució, en un primer moment aquestes queixes es referien a zones puntuals del territori nacional, com Barcelona o Madrid. Precisament divendres 4 d’octubre, unes 70 persones es van concentrar a les portes de l’Oficina d’Estrangeria de Madrid per denunciar que el sistema de cites per sol·licitar l’arrelament o el reagrupament familiar, entre altres tràmits, està funcionant de forma «nefasta» i les persones estrangeres han d’esperar entre 3 i 7 mesos per aconseguir una cita.

Al crit de ‘Sense cita no hi ha dret’ i amb pancartes, els congregats van denunciar que és una «vergonya» que no se’ls estigui donant cita perquè això els dificulta regularitzar la seva situació per poder aconseguir contractes de treball, per exemple.

Charly, gairebé 5 mesos demanant-la

El Charly, un jove de 28 anys de Ghana, era un dels congregats i va acudir amb un cartell en què es podia llegir I la cita, ¿per a quan?’ Va venir a Espanya fa tres anys buscant «una vida digna», i una feina per guanyar diners i ajudar la seva família. Ara, un empresari vol contractar-lo per a un treball al sector de la construcció, però li falta demanar l’arrelament i no pot, ja que no li donen cita.

«En aquest procés, he demanat tots els requisits, he fet tot el que em demanava Estrangeria, però faltava la cita, fa gairebé cinc mesos que la demano dia i nit i no hi ha manera. Entro al web, et pregunten per a què demanes cita, el teu nom i cognoms, i cada vegada que cliques et diuen que no hi ha cita, que ho intentis més tard», afirma.

El defensor del poble explica que aquesta absència de cites afecta de manera similar tota mena de tràmits relacionats amb ciutadans estrangers: menors d’edat, ciutadans comunitaris i els seus familiars, estrangers en règim general d’estrangeria o sol·licitants d’asil. A més, puntualitza que, en les actuacions iniciades amb diferents delegacions i subdelegacions del Govern, se’ls ha comunicat que l’origen del problema és«l’absència de mitjans personals i materials suficients per fer front a les tasques encomanades, que suposa que s’ofereixi un nombre de cites inferior a les necessitats existents».

No obstant, indica que no sembla que la Secretaria d’Estat de Política Territorial Ministeri de Política Territorial i Funció Pública comparteixi aquesta percepció. Com a exemple de l’anterior, assenyala que en el cas de Barcelona el 2018 aquest organisme va informar de la suficiència de funcionaris assignats a aquesta subdelegació del govern.

Aturar el problema

El defensor del poble entén que «hi ha eines informàtiques disponibles que permetrien aturar de manera immediata aquest problema». A més, considera que podrien permetre la identificació d’aquells casos en què hi hagi una obtenció fraudulenta, o fins i tot delictiva, d’aquestes cites.

Francisco Fernández Marugán remarca que la situació actual afecta «centenars de milers de persones que en la majoria dels casos resideixen des de fa molts anys a Espanya» i, per això, recomana revisar «de manera urgent» l’aplicació informàtica de la cita prèvia d’estrangeria de la seu electrònica d’Administracions Públiques i adoptar les mesures tècniques necessàries per garantir el dret dels ciutadans a sol·licitar i obtenir en temps i forma una cita.

Així mateix, aconsella analitzar la suficiència de les plantilles destinades a fer els tràmits d’estrangeria a les delegacions i subdelegacions del Govern de Madrid, Barcelona, Girona, València, Múrcia, Sevilla, Alacant i Palma de Mallorca.

Segons el parer del Defensor del Poble aquesta anàlisi no pot prendre com a única variable el temps mitjà de resolució d’expedients o el número d’aquests assignats a cada funcionari, sinó que també ha de comparar el nombre de cites pendents o el nombre d’estrangers residents en aquesta província amb targetes de residència o amb targetes de sol·licitud d’asil en vigor.