Un referent de la sociologia a Espanya

Mor el sociòleg català Salvador Giner als 85 anys

L'expresident de l'Institut d'Estudis Catalans va rebre la Creu de Sant Jordi

zentauroepp15879508 salvador giner191019203645

El sociòleg català Salvador Giner San Julián (Barcelona, 1934) ha mort aquest dissabte als 85 anys, ha anunciat l’Associació Catalana de Sociologia i el Govern de la Generalitat, ja que va rebre també la Creu de Sant Jordi.

Giner, un referent en la sociologia, es va doctorar en aquesta matèria a la Universitat de Chicago (EUA) i va realitzar cursos de postgrau a la universitat alemanya de Colònia. També es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona (UB). Després d’acabar els seus estudis de sociologia va ser professor, i cap de departament a les universitats de Cambridge (King’s College), Reading, Lancaster i West London (Brunel) entre 1965 i 1989.

Catedràtic a la UB

Després es va incorporar a la UB on ostentava la càtedra de Sociologia des de 1989. Va ser un dels fundadors de la Federació Espanyola de Sociologia, que també va presidir, i confundador de l’europea. Va ser director de l’Institut d’Estudis Socials Avançats del CSIC, editor de la ‘Revista Internacional de Sociologia’ i director associat de l’‘European Journal of Social Theory’. A més va presidir l’Institut d’Estudis Catalans entre el 2005 i el 2013.

Giner va introduir la sociologia a Espanya en uns anys difícils. Va destacar per incorporar en els seus estudis altres disciplines com l’antropologia, la ciència política i la filosofia per donar visions més àmplies de la societat. 

A més de rebre la Creu de Sant Jordi el 1995, va ser distingit amb el premi Espasa d’assaig (1987) i el Premio Nacional de Sociologia y Ciencia Política (2006). Entre la seva nombrosa obra destaquen ‘Historia del pensamiento social’, ‘La estrcutrura social de Catalunya’ i ‘El destino de la libertad’.

Temes:

Universitat