Reassignació sexual

L'Hospital de Bellvitge comença a operar de canvi de sexe

Fins ara, a Catalunya només es realitzava aquesta mena de cirurgies al Clínic

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

L’Hospital de Bellvitge (HUB) ha realitzat aquesta setmana les dues primeres cirurgies de canvi de sexe i les pacients evolucionen favorablement a l’espera que les donin d’alta en uns dies, ha informat el centre aquest divendres en un comunicat.

Les intervencions han anat a càrrec d’una unitat multidisciplinària amb experiència reconeguda en el camp de la cirurgia genital complexa, un model pioner a Espanya que compta amb la participació de professionals dels serveis d’Urologia, Cirurgia Plàstica i Reparadora i Ginecologia, entre altres.

Les primeres intervencions han sigut dues vaginoplàsties de dones trans que han volgut feminitzar els seus genitals, si bé l’hospital està preparat per efectuar tant cirurgies per a la feminització corporal –vaginoplàstia, penectomia, orquiectomia, clitoriplàstia i vulvoplàstia– com cirurgies per a la masculinització –vaginectomia i faloplàstia.

Centres de referència

Bellvitge és un dels hospitals designats pel Servei Català de la Salut (CatSalut) com a centre de referència per a l’atenció quirúrgica a les persones trans, després de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Fins ara, les operacions de reassignació sexual a persones trans només es realitzaven a l’Hospital Clínic de Barcelona, després de noves directrius també es poden efectuar a l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona).

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar a l’abril una llista única a Catalunya per a aquestes intervencions i també va informar que Salut doblarà el pressupost, cosa que permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals, incrementant l’accessibilitat de forma clara per a les persones que estan esperant aquesta mena d’operació.