Fenomen meteorològic

Com veure l'eclipsi lunar parcial d'avui a Espanya

L'ocultació de la Lluna començarà les 22.02 (hora peninsular), arribarà al punt àlgid a les 23.31 hores i acabarà a les 00.59 hores

20190716 445932 eclipselunarparciale 1 1 / periodico

Avui, 16 de juliol del 2019 (horari universal UTC), tindrà lloc un eclipsi lunar parcial, i serà visible a Sud-amèrica, l’Àfrica, l’Àsia, Oceania i Europa. A Espanya, el fenomen començarà a les 22.02 (hora peninsular). A les 23.31 hores es produirà la fase de màxim enfosquiment i acabarà a les 00.59 hores.

L’inici de l’eclipsi de penombra tindrà lloc a les 18.44 hores UTC (dues hores més a Espanya) i serà visible a Oceania, l’Àsia, l’Àfrica oriental i central i l’est d’Europa. L’eclipsi parcial començarà a les 20.02 UTC i arribarà al punt àlgid a les 21.31 UTC, i finalitzant les 22.59 UTC, sent visible a Oceania, l’Àsia, Europa, l’Àfrica i Sud-amèrica. 

L’eclipsi acabarà el dia 17 a les 0.17 UTC, i es podrà veure en les seves últimes fases a l’Àsia occidental, Europa, l’Àfrica, Sud-amèrica i l’extrem oriental de l’Amèrica del Nord, segons indica l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Què és un eclipsi de Lluna

L’eclipsi lunar es produeix quan la Terra s’interposa entre el Sol i la Llunai enfosqueix el nostre satèl·lit de manera passatgera. En aquest cas, la Terra no arribarà a tapar la llum del sol a la totalitat de l’hemisferi lunar visible des del nostre planeta.

Per contemplar aquest fenomen no és necessari l’ús d’instrumental específic, tot i que sí que és recomanable situar-se en algun lloc allunyat de la contaminació lluminosa. Telescopis de baixa potència, prismàtics recolzats en el trípode i càmeres de fotografiar amb teleobjectiu són els instruments més idonis per observar l’esdeveniment.