El sector de l'oci nocturn demana endurir les penes per assetjament sexual

La patronal reclama que les infraccions passin de lleus a greus, per augmentar l'"efecte dissuasiu"

Afirma que les intimidacions a les dones a l'interior dels locals han descendit, però sense aportar dades

rjulve381047 macro exit discoteca bembe en la zona hermetica en sabadell180719190256 / JOSEP GARCIA

La patronal del lleure nocturn Spain Nightlife va reclamar aquest dimecres que s’endureixin les sancions que castiguenl’assetjament sexual, de manera que la infracció recollida a l’article 37.5 de la llei de seguretat ciutadana i que penalitza la “realització o incitació a la realització d’actes contra la llibertat sexual o executar actes d’exhibició obscena” sigui tipificada com a infracció greu i no lleu i castigada amb una sanció d’entre 600 i 30.000 euros. Tot això a fi d’augmentar el seu “efecte dissuasiu”, segons va argumentar José Luis Benítez, president de l’associació.

Així mateix, la patronal de les discoteques va convidar les comunitats autònomes a aprovar protocols de prevenció i sancions a escala autonòmica, tal com ja ha fet Catalunya, on s’obliga a fer cursos de formació al personal que treballa en l’oci nocturn i a disposar d’espais als locals per atendre a les possibles víctimes. L’agrupació de discoteques va assenyalar que vol “donar la cara” i implementar mesures antiassetjament tot i que, segons les seves dades, els episodis que van des de les insinuacions sexuals o tocaments no desitjats fins a les violacions en els espais de lleure són“residuals”,en comparació amb l’assetjament sexual i les agressions que es produeixen als carrers i altres recintes.

Sense registres detallats

Per sostenir aquesta afirmació, la patronal va presentar un estudi en què afirma que l’assetjament sexual va baixar un 11,8% del 2017 al 2018 però sense aportar les dades que ho sustenten, amb l’argument que les discoteques no registren detalladament aquests episodis i per això el percentatge és aproximat i basat en l’apreciació dels propietaris de 170 locals i el Grup Bull, conformat per un conjunt d’empreses que proporcionen control d’accés a 200 sales. Segons aquesta difusa estadística, es produeixen entre 10 i 20 queixes de dones al personal que treballa als locals nocturns a l’any i per comunitat autònoma d'aquestes només l’1% es transformen en una denúncia formal davant de la policia.

Quant a les agressions sexuals, tampoc disposen de dades pròpies i, segons la informació que la patronal ha recollit dels mitjans de comunicació, a l’interior de les discoteques es produeixen “casos aïllats”, uns quatre a l’any, mentre que a l’exterior dels locals i a més de 100 metres de les seves portes les violacions han augmentat un 40%, fins a arribar a sis casos per any.