Escàndol a l'Església

Els bisbes de Catalunya demanen perdó i es comprometen a investigar els abusos

Després d'una trobada a Tarragona, assenyalen que s'adoptaran "rigoroses" mesures de prevenció

zentauroepp38551722 gra041 barcelona 22 05 2017 el arzobispo juan jos omell180219103017 / QUIQUE GARCIA

Els bisbes de Catalunya han demanat avui "perdó" pels abusos a menors comesos per religiosos,abusos a menors comesos per religiosos asseguren que senten "vergonya i dolor" i s’han compromès a aclarir tots els fets del passat, a eliminar qualsevol tipus de tolerància o encobriment i a ajudar les víctimes en el seu restabliment.

Els bisbes han condemnat "rotundament" els abusos a menors i la cultura que els fomenta o justifica", perquè consideren que "són un greu problema que afecta tota la societat. I l’Església, com a part de la societat, també es veu afectada", segons una nota conjunta emesa després de la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense que han mantingut durant dos dies a Tiana (Barcelona). 

"Demanem perdó a les víctimes i ens solidaritzem amb el seu dolor; i també a totes les persones a les quals el coneixement d’aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança en l’Església", assenyalen els bisbes, dies després d’aparèixer nous casos d’abusos presumptament comesos pels sacerdots de Constantí (Tarragona), Arbeca (Lleida) i Vilobí d’Onyar (Girona) i un monjo de Montserrat.

"Patim i preguem per les víctimes, que han quedat marcades en la seva vida. En solidaritat amb tots els que hagin patit algun tipus d’abús i amb les seves famílies, ens comprometem a col·laborar en l’esclariment dels fets del passat i trobar la manera d’ajudar les víctimes en el seu restabliment", afegeixen els prelats.

Actuar amb "determinació"

Tots els bisbes de les diòcesis catalanes s’han compromès a actuar "amb determinació per protegir els nens i els adults vulnerables, eliminant tota mena de tolerància o encobriment i per erradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l’abús sexual, econòmic, de poder i de consciència".

Així mateix, s’han conjurat per "adoptar rigoroses mesures de prevenció, que impedeixin que es tornin a repetir, a partir de la formació d’aquells a qui els seran confiades missions de responsabilitat i educatives".

Els bisbes també consideren "just" valorar "la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d’educadors a les escoles i el temps lliure, cap als nens i joves, i les seves famílies", per la qual cosa demanen que no hi hagi "ombra de sospites generalitzades", mentre recorden el dret de tota persona a la presumpció d’innocència".

Els responsables de les deu diòcesis catalanes reiteren el seu "ferm compromís amb el compliment de la legislació vigent, canònica i civil".

En aquest sentit, recorden que cal posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual i insten les víctimes que denunciïn els fets davant de les autoritats civils.

S’han compromès igualment a informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe de qualsevol cas d’abús fonamentat.

"Accions deshonestes i delictives"

"Estem atents al que el papa Francesc, reunit pròximament amb els presidents de les conferències episcopals del món, determini per combatre aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l’anunci de l’Evangeli", afegeixen els prelats.

Els bisbes han instat els seus sacerdots que en totes les celebracions religioses del pròxim dimecres de cendra, el 6 de març, a l’inici de la Quaresma, es resi i es dejuni d’una manera especial per les víctimes dels abusos.

Els bisbes també fan seva la determinació del Papa, que assenyala que "l’abús sexual és un pecat horrible, completament oposat i en contradicció amb el que Crist i l’Església ens ensenyen".