DRAMÀTIC RESCAT

"Miners d'elit" per arribar al pou de Julen

Els operaris excavaran un túnel horitzontal d'un metre de diàmetre per connectar la galeria vertical tot just perforada amb el forat al qual va caure el nen

pozo-julen

La brigada minera de rescat desplaçada des d’Astúries fins a Totalán (Màlaga) ha avaluat "els riscos i té totes les solucions previstes" en l’excavació del túnel per accedir al pou on va caure el petit Julen, segons Juan López-Escobar, delegat de l’Escola d’Enginyers de Mines del Sud. [Segueix l’última hora del rescat de Julen al pou de Màlaga en directe.]

Els miners, que estan esperant intervenir en les pròximes hores, continuen amb la il·lusió de poder treure amb vida Julen, i aquesta esperança els mou, tot i que no és senzill, ha dit als periodistes López-Escobar, que s’ha reunit amb el director tècnic d’aquesta brigada. Ha expressat així mateix la seva confiança en aquests "miners d’elit, del millor que hi ha al món."

Al no haver-se acabat encara la perforació vertical, els miners –que van arribar el passat dia 15 a Totalán– encara no saben quan podran entrar, i quan ho facin tindran "una tasca dificilíssima", segons López-Escobar, que ha recordat "les dificultats que hi ha hagut amb gran maquinària".

Atmosfera neta per al rescat

Una gàbia construïda per a aquesta tasca baixarà els miners i el material pel túnel vertical, i tota la perforació comptarà "amb instal·lacions d’aireig per tenir una atmosfera neta on treballar", ha assenyalat el delegat de l’Escola d’Enginyers de Mines.

Després hi haurà "com a mínim dos homes a aquesta profunditat, amb el risc afegit de la pols i les complicacions per respirar i de no conèixer l’estrat en què seran, però estan disposats a tot i amb la seguretat que ho tenen tot previst", ha afegit.

Ha advertit que "parlar de temps és totalment imprudent, i més quan (la galeria horitzontal) han de fer-la a mà, i prevalent sempre la salut del nen".

Perforats 52 dels 60 metres de la galeria vertical

A primera hora del matí, els equips de rescat que treballen en la construcció d’un túnel paral·lel al pou on va caure fa vuit dies Julen han aconseguit perforar 52 dels 60 metres necessaris ja que les màquines continuen trobant material molt dur per perforar.

López-Escobar ha insistit que estan "previstes totes les solucions, però que parlar de temps pot ser frustrant, i s’ha de ser molt prudent".

Túnel ascendent

Respecte a la brigada minera, ha ressaltat que "quant a tecnologia, la gestionen perfectament, i no només han intervingut en munts de rescats, sinó que assagen permanentment en runams d’Astúries on fan galeries".

També ha explicat que la galeria que excavaran tindrà unes dimensions d’un metre d’ample per 1,20 metres d’alt i no serà exactament horitzontal, sinó "una mica ascendent per facilitar la caiguda de material".