RADIOGRAFIA D'UN BARRI

Només 1 de cada 4 alumnes d'ESO de la Mina va a classe

La sala de venipunció, finançada per l'Ajuntament, té més usuaris que les 8 de tot Barcelona

L'alcalde de Sant Adrià demana recursos de la Generalitat i de l'Estat, i una reunió exprés amb Torra i Colau

L’alcalde de Sant Adrià del BesósJoan Callao, ha demanat a Quim Torra que s’“impliqui” en el barri de la Mina. El consistori diu ser treballant en solitari en un dels barris més complexos socialment a Catalunya: no només per les elevades dades de pobresa registrades, també per l’alt consum de droga i l’absentisme escolar, que afecta el 75% dels alumnes de secundària. Ho ha dit en una roda de premsa al Parlament de Catalunya, on ha presentat una moció reclamant més recursos i una reunió urgent amb el president, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Diputació de Barcelona.

Un de cada tres veïns que viu al barri de la mina és pobre. És a dir, que cada mes ingressa menys de 640 euros, segons dades de l’ajuntament. La situació més alarmant es dona entre els menors d’edat.L’absentisme escolar envolta el 40% dels menors del barri, tot i que entre els alumnes de secundària ascendeix al 76%: de cada quatre alumnes inscrits, només un va a classe.

On es droguen els barcelonins

Aquest any al barri s’han detectat 34.300 xeringues (10.000 més que l’any passat) i hi ha més usuaris de les sales de venipunció que en els 8 centres del mateix tipus que hi ha a tot Barcelona. En concret, tres vegades més: 86.400 assistències a La Mina contra 30.000 a Barcelona. Menys del 3% són veïns de Sant Adriá, i el 67% són de Barcelona. “Un barri de 10.000 persones suporta més pressió que la capital catalana”, ha lamentat l’alcalde, que ha denunciat que aquesta narcosala es finança amb fons municipals.

Callao també ha demanat més efectius dels Mossos per investigar les organitzacions que venen droga al barri. L’alcalde ha destacat que quan es produeix una operació policial a Barcelona contra els narcopisos desplacen el consum, la compra i la venda a La Mina. I ha posat d’exemple el dispositiu del mes d’octubre. “L’endemà a la sala de venipunció hi havia 100 persones més”.