REFORMA DE LA LAU

Entra en vigor l'ampliació de la durada dels contractes de lloguer a un mínim de 5 anys

El BOE publica el decret aprovat pel Govern contra la bombolla del lloguer

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona). / CHRISTIAN MORALES

Els contractes de lloguer que es firmin a partir d’aquest dimecres tindran una durada mínima de cinc anys en cas que el llogater sigui un particular i de set si és una persona jurídica, en comptes dels tres anys que en els dos casos tenien fins aquest dimarts. Aquest és uns dels canvis que introdueix en la llei d’arrendaments urbans (LAU) el reial decret llei de mesures urgents en matèria de vivenda i lloguer aprovat pel passat Consell de Ministres, l’objectiu del qual és aturar la bombolla dels preus en els centres urbans de les grans ciutats.

El nou text legal, que ha sigut publicat alButlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dimarts i per tant entra en vigor dimecres, no afecta els contractes firmats anteriorment. Aquests es continuaran regint per la normativa anterior, tret que les parts decideixin el contrari de comú acord.

Les garanties 

La refoma inclou allargar d’1 a 3 anys la pròrroga tàcita del contracte si cap de les dues parts en denuncia al seu venciment, així com limitar a l’import equivalent de dues mensualitats les garanties exigibles al marge de la fiança.

També es facilita la millora de la vivenda en el transcurs del mateix contracte i sense esperar al seu venciment i s’estableix que les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte vagin a càrrec del propietari, si és una persona jurídica.

Pisos turístics

Així mateix s’eximeix del pagament de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes documentats en l’arrendament de vivenda per a ús estable i es dona més possibilitats a les comunitats de propietaris per posar límit alspisos turístics, un dels motius dels increments de preus i de la falta d’oferta a les grans ciutats.

N’hi haurà prou que tres cinquenes parts d’una comunitat de veïns rebutgin la seva implantació perquè aquesta prosperi. Finalment s’introdueixen mesures per a l’accessibilitat dels edificis. El decret no inclou accions en contra dels pisos buits, però anima el Govern a continuar aprovant mesurades per fomentar el lloguer.

Podem va acusar al Govern d’«incomplir» la part de l’acord de la reforma que havia de facilitar als “ajuntaments i comunitats autònomes que ho considerin puguin regular i limitar les pujades abusives del preu del lloguer”.