Estudi de la dieta

Un de cada cinc espanyols no menja carn

Aquesta tendència ha crescut en els últims mesos de manera significativa, segons un estudi

carniceria

Un de cada cinc espanyols (20%) afirma que segueix una dieta vegetariana, vegana, flexitariana o piscitariana, totes caracteritzades per l’exclusió de productes d’origen carni tret dels flexitarians (admeten consumir-ne de manera ocasional), segons revela un informe internacional d’ Ipsos Global Advisor.

L’estudi, titulat 'Noves tendències alimentàries a nivell mundial ¿Han canviat els nostres hàbits alimentaris?' i dut a terme a 28 països d’arreu del món, busca aprofundir en els nous hàbits alimentaris de la població, i l’auge de noves tendències als països analitzats.

Dieta omnívora

D’acord amb els resultats de l’informe, la dieta més comuna seguida pels espanyols ésl’omnívora, seguida pel 75%. Dins d’aquesta majoria, s’observen diferències quant a l’edat: els més grans de 35 anys tendeixen significativament a seguir una dieta omnívora (78%), en comparació amb els menors de 35 anys, amb un 69%, el que significa gairebé 10 punts de diferència.

A banda de l’omnívora, les opcions alimentàries més presents en la població espanyola són: la flexitariana (16%); la vegetariana, en què no hi ha consum de carn però sí d’altres productes d’origen animal com ara ous, lactis i derivats (2%); la vegana, en què no es consumeixen aliments procedents d’animals (1%), i la piscitariana, en què no es menja carn però sí peix (1%).

Aquest 20% de persones que no consumeixen carn de forma habitual situa els espanyols al lloc 17 del rànquing mundial, liderat per l’Índia, on dos terços de la població (66%) segueixen dietes sense carn, seguit del Perú (46%), Turquia (41%), el Brasil (37%) i Malàisia (36%). A nivell europeu, Espanya està per darrere d’alemanys (29%), francesos (27%), suecs (26%), britànics (25%) i belgues (23%), i per davant de polonesos (18%) i italians (18%).

Opcions sense carn, creixement molt significatiu

Tot i que els hàbits alimentaris espanyols són eminentment omnívors, l’informe internacional reflecteix un creixement "molt significatiu" de les opcions sense carn en els últims mesos. El 41% de vegetarians i vegans espanyols diuen que segueixen aquestes dietes des de fa sis mesos o menys, seguits pel 39% de flexitarians i el 33% de piscitarians.

Respecte a l’últim any, el percentatge de vegetarians i vegans espanyols que asseguren que segueixen aquestes opcions alimentàries és del 17%, davant el 13% de flexitarians i el 33% de piscitarians.

A nivell mundial, la distribució dels tipus de dietes és d’omnívors (73%), flexitarians (14%), vegetarians (5%), vegans (3%) i piscitarians (3%). A més, el veganisme, el vegetarianisme i el piscitarianisme són dietes noves per a molts dels que les segueixen.

Prop de dos cinquens (43%) dels vegetarians a nivell mundial acumulen fent aquesta dieta menys de 6 mesos, seguits pel 41% dels piscitarians, pel 31% dels flexitarians i el 30% dels vegans. Referent a l’últim any, el 19% dels vegans segueix aquesta dieta des de fa un any, seguits pel 18% dels piscitarians, el 17% dels vegetarians i el 16% dels flexitarianos.