RISC

Un focus de pesta porcina a Bèlgica alerta els veterinaris de Girona

Les autoritats belgues han confirmat l'existència de casos del virus PPA al seu territori

zentauroepp263977 efe miguel vazquez 19 11 99 jabugo efe andalucia huelva2 180623111249 / MIGUEL VAZQUEZ

La declaraciód’un focus de pesta porcina africana (PPA) a Bèlgica ha posat en alerta aquest sector ramader a Catalunya i l’Escola de Veterinaris de Girona ha programat per a aquest dijous, 15 de novembre, una taula rodona sobre el perill de l’entrada a Espanya d’aquesta malaltia i la seva repercussió.

La PPA està inclosa en la categoria de malalties de declaració obligatòria i implica l’aplicació de mesures estrictes en cas de declaració en algun país, així com la restricció de tots els moviments i el tancament dels mercats, la qual cosa pot provocar enormes pèrdues econòmiques.

Actualment, el virus ha sigut detectat a diversos països d’Europa com Polònia, la República Txeca, Hongria o Romania i el debat de dijous tractarà sobre el risc que afecti les granges catalanes. "Des del Col·legi de Veterinaris de Girona us recordem que el virus de la PPA només afecta els porcs i mai els humans", han recordat en el seu compte de Twitter.

La taula rodona organitzada per l’escola abordarà qüestions com els protocols aplicats per les administracions per evitar la seva entrada, quines mesures de bioseguretat es poden aplicar per minimitzar els riscos i quines poden ser les conseqüències sanitàries a llarg termini. Entre els participants destaquen el subdirector general de ramaderia de la Generalitat Joaquim Xifra i els veterinaris Cesc Illas i Fernando Jiménez

El passat 13 de setembre les autoritats belgues van confirmar l’existència de casos de pesta porcina africana al seu territori, concretament en el municipi d’Etalle, al sud-est del país, a prop de la frontera amb França i Luxemburg.