A ESPANYA

Gairebé 700.000 llars no poden cobrir el cost mínim per a la criança dels seus fills

Save the Children exigeix al Govern incrementar fins als 100 euros la prestació per menor

Uns 2,2 milions de nens a Espanya viuen en risc de pobresa infantil

undefined44931904 graf7612 madrid 07 09 2018 ni os del colegio virgen del 180909215154 / Fernando Alvarado

Gairebé 700.000 llars a Espanya no aconsegueixen cobrir el cost mínim per poder criar un fill en condicions dignes ni per assegurar-ne el correcte desenvolupament i benestar, segons un estudi presentat aquest dilluns per Save the Children. L’oenagé estima entre 480 i 590 euros la xifra necessària per poder criar un fill en condicions adequades i en vista d’aquesta situació urgeix al Govern a incrementar la quantia de la prestació per fill a càrrec fins als 100 euros al mes. Aquesta quantitat ajudaria, diu l’entitat, a cobrir almenys el 19% del cost de la criança a Espanya.

Segons l’organització, els costos de criança suposen a Espanya un percentatge molt elevat de les despeses familiars, tenint en compte, a més, que el salari mínim és de 858 euros mensuals i el salari mitjà és de 1.600 euros mensuals. Segons Save the Children, la despesa educativa, que va de 119 a 159 euros mensuals depenent de la comunitat autònoma, s’afegeix a moltes altres despeses que les llars amb nens a càrrec han d’afrontar.

Per a la franja de 0 a 3 anys la despesa més elevada és la de conciliació, que inclou el cost de l’escola infantil o de les activitats extraescolars i que representa entre un 30% i gairebé un 40%, depenent de la comunitat autònoma en la qual es resideixi. Per a la forquilla de 4 a 6 anys i de 7 a 12 anys les partides més elevades són les d’educació, alimentació i conciliació.

Per comunitats autònomes, el cost mitjà de vida és de 536 euros, que s’eleva a 626 en aquelles regions amb un cost de vida alt, cosa que suposa 90 euros de diferència entre unes i altres. Les partides que presenten més diferències són les despeses educatives (29%), les despeses corrents de la vivenda (22%), les despeses extraordinàries (15%) i les despeses de conciliació (13%).

Aquestes dades posen en evidència, segons Save the Children, que moltes famílies hagin de fer un “immens esforç econòmic” per garantir que els seus fills creixin i es desenvolupin en les condicions adequades. A Espanya, el 28,3% dels nens viuen en risc de pobresa infantil, la qual cosa representa més de 2,2 milions de nens, i el 26,3% de les llars amb fills menors de 18 anys es troben en situació de pobresa, un 40% en el cas de les llars amb un sol adult a càrrec, majoritàriament dones.

Catalunya, la pobresa infantil va créixer un 10,6% en només un any: si l’any 2016 hi havia 348.600 nens i nenes que vivien sota el llindar de la pobresa, el 2017 ja n’hi havia 385.600.

Prestacions a Espanya

En vista d’aquesta situació, l’organització reclama prestacions de l’Estat per a les famílies més vulnerables per cobrir les necessitats més bàsiques i ha recordat que, a Espanya, aquests ajuts són dels més baixos d’Europa. La quantia de la principal prestació dissenyada per a aquests efectes, la prestació per fill a càrrec (de 24 euros al mes per a les famílies més pobres) no arriba a cobrir el 5% del cost de la criança d’un fill.

“És urgent invertir més i millor perquè tots els nens a Espanya tornin a classe amb totes les necessitats cobertes i en igualtat de condicions. És intolerable que 700.000 llars a Espanya no puguin cobrir el cost mínim que suposa criar un fill i és responsabilitat de l’Estat ajudar-los en aquesta tasca”, ha afirmat Andrés Conde, director general de Save the Children.