Tabú social

Mares busquen reivindicar el dret a la lactància materna a la feina

Al Paraguai les mares busquen que les empreses i la societat en general vegin aquesta activitat com una cosa natural

Mares paraguaianes i organitzacions pro lactància natural van reivindicar amb un esdeveniment realitzat en un parc d’Asunción, el Paraguai, el dret de les mares a alletar els fills en el lloc de treball i en llocs públics, amb la qual cosa busquen que això no sigui motiu de discriminació entre la societat.

A aquesta reunió la van denominar com a “mamatón”,on hi va haver principalment activitats familiars entorn de la lactància materna i on l’assessora legal d’Amamanta Paraguay –organitzadora de l’esdeveniment–, Dulce Acosta, va explicar que el que busquen amb aquesta cinquena edició és conscienciar la ciutadania entorn de “la lluita pels drets laborals, pels drets de les mares” i el seu “apoderament” respecte a aquesta situació.

Empreses els neguen aquest dret

A més, la líder d’aquesta organització va assenyalar que també és necessària “la normalització social de l’acte d’alletar en un país en el qual encara resulta un tabú”,raó per la qual existeixen actes de discriminació per part de les empreses que neguen els permisos de lactància i, per aquest motiu,  moltes mares substitueixen la lactància natural per succedanis industrials.

“Em sembla súper important que puguem donar mamar lliurement en qualsevol espai, en qualsevol lloc, i que no es vegi com una cosa que està malament, sinó que és natural i està bé” va assenyalar la Claudia, una de les mares que va acudir a la concentració.

Importància en la salut

D’altra banda, Acosta també va destacar els beneficis que aquesta activitat produeix tant en les mares com en el menors i  va assegurar que “hi ha estudis i està comprovat que mitjançant la lactància materna efectiva disminueix la mortalitat infantil”.

I va assenyalar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha comprovat que amb la lactància materna hi ha més protecció davant les infeccions gastrointestinals, es redueix la mortalitat neonatal, s’obtenen millors resultats a l’escola; i en el cas de les mares,  menys risc de càncer d’ovaris i mama.

L’OMS afirma, a més, que, si es comencés a alletar els nens des de la primera hora de naixement i se seguís així fins als sis mesos, o fins i tot fins als dos anys, se salvarien unes 800.000 vides infantils.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació d’Obstetres del Paraguai (AOP), Sandra López, va assegurar que estan “convençuts que necessitem més activitats d’aquest tipus perquè està clar que el percentatge de dones que alleten al Paraguai és molt, molt baix”, entorn del 68 % va afirmar.

La llei protegeix les mares

Això malgrat que des del 2015 el Paraguai compta amb una llei de la lactància materna que obliga les empreses a concedir permisos pagats de 90 minuts diaris per alletar els fills durant els sis primers mesos de vida del nen i de 60 minuts entre els set i els 24 mesos, i que les empreses comptin amb sales de lactància.

Precisament sobre aquest punt es va pronunciar la cap del Programa Nacional de Lactància Materna, Ángeles Acosta, que va manifestar que si una empresa no té sala de lactància ha de ser denunciada al Ministeri del Treball i en cas de no estar en condicions, ha de ser comunicat al Ministeri de Salut Pública.

Temes:

Mares