PRIDE BCN I MADRID

Refugiats LGTBI i 'trans' comparteixen protagonisme en l'Orgull

El pregó d'aquest any a Barcelona anirà a càrrec de La Terremoto de Alcorcón i Sharonne

270618 pride 16-9 ep / periodico

Les persones ‘trans’ i els refugiats LGTBI comparteixen protagonisme aquest any en els actes de l’Orgull. Les primeres centraran els actes promoguts per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals, encara que algunes ciutats com Barcelona focalitzaran les reivindicacions també en la difícil situació que passen els segons.

'Per les persones refugiades LGTBI' serà precisament el lema de la manifestació que recorrerà dissabte l’avinguda del Paral·lel fins a l’avinguda de Maria Cristina, tot i que la campanya iniciada per la PrideBCN ja ha inclòs dues conferències i la difusió d’una sèrie de quatre cartells protagonitzats per persones LGTBI que s’han vist en la tessitura d’haver de convertir-se en refugiades.

Una d’aquestes persones és Carol, la imatge del cartell principal, que en declaracions a l’organització afirma: "Aquí sento que la meva vida ja no corre perill. Com a persona m’he tornat a reconstruir, ara estic més segura de mi mateixa i tinc esperança. Per això el recolzament de la gent d’aquí és molt important". Carol és una dona ‘trans’ que va arribar a Barcelona fa un any i mig procedent d’Hondures.

A més de 80 països, ser LGTBI o enamorar-se d’algú del mateix sexe és motiu de persecució, tortura, presó i intents d’assassinat.

Cartells de la Pride BCN d’aquest any.

El pregó

A la capital catalana, el pregó de la Pride d’aquest any anirà a càrrec de La Terremoto de Alcorcón i Sharonne. Serà aquest dijous, a les set de la tarda, a la plaça de la Universitat, on actuaran Roser i altres artistes fins a les onze de la nit (consulta aquí el programa d’actes dels pròxims dies).

A la festa s’hi sumaran aquests dies edificis emblemàtics que s’il·luminaran amb els colors de la bandera de l’arc de Sant Martí: la casa Batlló, l’Hotel W, el centre comercial Las Arenas, el Molino... i la diversió continuarà tant a les carpes de la PrideBCN a l’avinguda de Maria Cristina com a l’escenari que es col·locarà divendres al Gaixample, al carrerd’Enric Granados.

Loreen, Conchita, Camlea, Gala, King Jedet, Ms Nina, La Prohibida... Nombrosos artistes participaran en la festa més acolorida de la capital catalana.

A Madrid

A Madrid, els organitzadors de l’Orgull 2018 (FELGTB, Cogam i Aegal) i Arcópoli celebraran aquest dijous el 40è aniversari de la primera manifestació de l’Orgull a la capital d’Espanya per retre homenatge als activistes que van participar en aquesta primera marxa el 25 de juny de 1978.

Així, han convocat els participants a les 19.30 hores en la confluència del carrer O’Donnell amb Menéndez Pelayo, lloc d’on va partir el 1978 la primera manifestació de l’Orgull de Madrid.

Des d’allà caminaran fins al pavelló de Cecilio Rodríguez (avinguda de l’Uruguai, 5) i acabaran a les vuit de la tarda al pavelló municipal dels Jardins de Cecilio Rodríguez al Retiro, segons han informat els promotors de la iniciativa.

Activistes pioners

Aquest acte d’homenatge comptarà amb la presència d’activistes pioners en la defensa dels drets LGTBI, com ara Ramón Linaza, que va facilitar el seu DNI per poder fer la primera manifestació; i també altres històrics activistes del col·lectiu Boti García Rodrigo, Jesús Grande, Toni Poveda, Federico Armenteros Gustavo Pecoraro.

A més, han confirmat la seva presència Marta Higueras, primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Madrid i altres representants polítics com ara Celia Mayer, Rita Maestre, Purificación Causapié, Begoña Villacís, Bosco Labrado, Ignacio Aguado i Francisco Polo.